Veel zandwagens over nieuwe route naar Kreekrijk Assendelft

De bouwweg die jarenlang gaat worden gebruikt.

De bouwweg die jarenlang gaat worden gebruikt.© Foto Pascal Fielmich

Dorien Knijnenberg
Assendelft

Zandwagens gaan vanaf maandag 23 april over een nieuwe bouwweg rijden naar de nog te bouwen woonwijk Kreekrijk in Assendelft. De route loopt over de Noorderveenweg, die speciaal voor bouwverkeer is verlengd tussen sportpark de Omzoom en Saendelft, om bij de bouwplaats uit te komen. De weg gaat jarenlang worden gebruikt.

De nieuwe weg is gemaakt omdat over de oorspronkelijke route, die langs de twee basisscholen De Delta en Het Koraal liep, werd geklaagd. Mensen vonden het te gevaarlijk voor de schoolgaande jeugd.

De verwachting is dat straks om de tien minuten zandverkeer over de weg langs het sportpark en achter de woningen aan de Witte Ring rijdt. Daarnaast kan de weg worden gebruikt voor ander bouwverkeer.

Het verkeer gaat rijden tussen zeven uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds. Dit hele jaar zullen er, met tussenpozen, over de nieuwe bouwweg zandwagens rijden.

Projectontwikkelaar Ed van Nimwegen van het bedrijf VBM Ontwikkeling, deelnemende participant in Ontwikkelings Combinatie Kreekrijk, vertelt dat zandwagens ongeveer twee tot tweeënhalve week achter elkaar gaan rijden, afhankelijk van de hoeveelheid zand die nodig is.

Daarna volgt een periode dat het zand moet inklinken. Een proces dat naar verwachting twee tot drie maanden duurt. Als dat is gebeurd, worden nieuwe zandlagen aangelegd.

In totaal moeten er vier lagen komen. Van Nimwegen verwacht dat voor dit deelplan, waarin een appartementengebouw, twee-onder-eenkappers en vrije kavels moeten komen, het zand begin 2019 is gestort.

Naar verwachting gaan zandwagens vanaf dat moment voor andere deelplannen rijden. Van Nimwegen denkt dat het in totaal zeven jaar duurt voordat de nieuwe woonwijk is aangelegd, afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Tijdens schoolvakanties blijft het mogelijk dat de zandwagens toch voor de route langs de basisscholen kiezen. Om de nieuwe route begaanbaar te maken voor het zware verkeer is voor verlenging van de Noorderveenweg zand gestort, later gevolgd door rijplaten.

Eind 2016 kwam de nieuwe route al ter sprake tijdens een wijkoverleg in het Wapen van Assendelft. Toen klonken er protesten vanuit het publiek.

Het bouwverkeer moet nu de Dorpsstraat over om op de nieuw aan te leggen weg te komen.

Men haalde toen aan dat veel jongeren over de Dorpsstraat naar middelbare scholen fietsen en zo gevaar lopen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.