’West-Friese’ schilderijen in trek tijdens veiling

Aquarel ’De Enkhuizer Courant’.

Aquarel ’De Enkhuizer Courant’.© Illustratie veilinghuis AAG

Martin Menger en Paul Gutter
Enkhuizen

Het Amsterdamse veilinghuis AAG is aangenaam verrast met de interesse die tijdens de veiling van 19e-eeuwse meesters aan de dag werd gelegd voor het werk ’De Enkhuizer Courant’. Vanwege de interesse van verzamelaars ging de aquarel bepaald niet voor de geschatte prijs van 1500 euro weg: een liefhebber tikte pas af op 5000 euro.

Het werk van Albert Neuhuys (1844-1914) stelt een moeder en zoon uit Schellinkhout voor, die aan een tafel gebogen zitten over de Enkhuizer Courant. Volgens woordvoerder Frans van Heemstra van het veilinghuis was er opmerkelijk veel belangstelling voor de veiling van 19e-eeuwse schilderijen. „We merkten al tijdens de kijkdagen dat er lekker veel drukte was.”

Mogelijk kwam dat ook omdat afgelopen weekeinde de nationale kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam werd gehouden. Het schilderij werd vooraf geïndiceerd op een verkoopprijs tussen de 1000 en 2000 euro. De nieuwe eigenaar is een kunstverzamelaar uit Noord-Holland, aldus Heemstra.

Het andere West-Fries geïnspireerde schilderij is het doek ’Vrouw en kind bij de preekstoel in de Noorderkerk in Hoorn’. Dit schilderij van de kunstenaar Johannes Bosboom (1817-1891) was vooraf door de experts getaxeerd op een verkoopprijs tussen de 2500 en 3500 euro. Ook hier bleek het een Nederlandse verzamelaar die het verste ging bij het bieden: de veilingmeester hamerde het paneeltje af op een prijs van iets meer dan 5500 euro.

Amateur-historicus Peter Oud uit Spanbroek doet al geruime tijd onderzoek naar Neuhuys. In een artikel dat in de loop van 2018 zal verschijnen in het orgaan ’West-Friesland Oud en Nieuw’ van het Westfries Genootschap, onthult hij meer over de schilder, zijn nauwe banden met deze regio en het schilderij ’De Enkhuizer Courant’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen