Premium

Rick van Breda denkt eens aan zichzelf

Rick van Breda denkt eens aan zichzelf
Het peloton met rechts Rick van Breda komt in beweging.
© Foto Marc Moussault
Westerland

Twee keer eerder had hij de eer nog aan een ploeggenoot gelaten. Maar nu wilde Rick van Breda het Open Wierings Kampioenschap zelf ook wel eens winnen.

Zelfs de tropische hitte hield hem er niet vanaf. Als voorganger in een peloton van veertig zo dapper gestarte coureurs van wie niet iedereen het kookpunt in de avondzon over Wieringen overleefde. Dat was vooral sneu voor Sam Boon, die moest laten lopen toen de laatste vijf ronden aanbraken. De marathonschaatser die zo hard kan fietsen en omgekeerd was vijf kwartier eerder aangesloten toen Van Breda zijn impulsen na een rondje of zes eindelijk zag resulteren in een gaatje. Ook Glenn Edelenbos sloop mee. De tijdrijder uit Hengelo was al eens Nederlands kampioen bij de amateurs en nu met vier anderen van de nationale politieselectie gekomen om Westerklief te beklimmen als voorbereiding op hun EK. Vijf kwartier bleef het trio compleet. En moest de spanning komen van achtervolgers als Rudy Vriend, Roy Beukers en Thijs Dekker of ze van het peloton hun moedige pogingen mochten doorzetten. Die goedkeuring kwam er niet waar de vluchters van het vroege uur dat zelf wel konden afdwingen. Ondanks het verzoek van het organiserende Wielersport Wieringen om het rustig aan te doen. ,,Ik heb dat als een grap uitgelegd’’, zei Nieuwedieper Van Breda later. ,,Volgens mij vonden ze het wel mooi ook.’’ Hoe dan ook bemoeide hij zich niet constant met het tempo maar merkte dat zijn metgezellen er wel aan trokken. In ieder geval Edelenbos dan, want Boon bekende achteraf dat hij toen al blij was nog in leven te zijn. ,,Wat gingen ze hard. Toen ze tegen het einde nog eens een demarrage inzetten was het voor mij klaar’’, aldus de man uit Hem die het einde van de traditionele koers niet haalde.

Daarmee stokten ook de gesprekken in voorste gelid. ,,Politie, brandweer en medische wereld bij elkaar. Dat verzin je niet als je vooraf naar het peloton kijkt’’, lachte Van Breda die zelf de laatste categorie hulpverlening vertegenwoordigde.

Werkkring

Alsof het nog niet hard genoeg ging had het trio een dikke minuut voor het peloton uit alle gelegenheid om elkaars werkkring rustig door te nemen. Dat had weliswaar gevolgen voor de voorsprong maar het gapende gat bleef intact en werd nooit een gaatje. Met Boon van de fiets kwam voor het peloton wel het podium binnen bereik. Daar wilden sommigen nog wel voor fietsen toen Rick van Breda al moeiteloos de wedstrijd die hij zo graag eens won inderdaad op zijn lijst kon bijschrijven. Ruud Slagter werd derde omdat hij Roy Beukers en Thijs Dekker voor wist te blijven.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen