Premium

Castricum’s got heel veel Talent

Castricum’s got heel veel Talent
Winnaar Jakob Huizing met presentator Henny Huisman.
© Foto Heleen Vink
Castricum

„We zijn verrast door de avond: de variëteit en de passie van de deelnemers”, vertelt juryvoorzitter Jacques d’Ancona van Castricum’s Got Talent zaterdagavond in Theater Koningsduyn. „De avond was meer dan geweldig, maar er kan er maar een de winnaar zijn en dat is Jakob Huizing!” De 13-jarige Jakob glundert van oor tot oor: „Dit is geweldig!” Het evenement heeft daarnaast 6000 euro voor het goede doel opgebracht.

De tweede editie van Castricum’s Got Talent biedt jonge talenten de kans op een podium te staan. „We merkten dat het voor talenten moeilijk is om een podium te krijgen”, aldus Werner van Keulen van Rotaryclub Castricum, de club die de talentenshow jaarlijks organiseert. Het opgehaalde geld gaat naar KanjerKetting, voor kinderen met kanker.

Ademloos

Keurig in pak stemt Jakob eerst nog even zijn trompet. Na een klein knikje dat het geluid goed is, begint de 13-jarige aan zijn act ’Rhapsody for Trumpet’. Het is de tweede keer die dag dat hij dat stuk speelt. Eerder op de dag speelde hij het tijdens zijn overgangsexamen op het conservatorium. Vanaf het moment dat hij zijn eerste noten blaast, luistert het publiek ademloos. Jakob blijft tot het eind uiterst geconcentreerd.

De in totaal negen lokale acts zijn veelzijdig en verrassend. Van zang tot piano en van harp tot goochelen. Ook is er ruimte voor theater en speed stacking (razendsnel piramides bouwen met bekertjes).

Kers

Bij ieder optreden luistert de vierkoppige jury, inclusief burgemeester Toon Mans, aandachtig. „Dit is de kers op de taart voor mij als burgemeester”, aldus Mans.

Henny Huisman praat alles aan elkaar en brengt zenuwachtige deelnemers op hun gemak. „Ik vind dit enig om te doen. Ik mag veel improviseren. Dit is wat ik leuk vind.” Geen enkele grap staat op papier, toch maakt hij ze aan de lopende band. Hij moet vooral zijn tv-maatje d’Ancona hebben. „De Groningse grijze bosmus is er ook”, lacht Huisman. „Ja, ik ben er op ware grootte”, reageert d’Ancona. „Ik ben verrast door dit initiatief. Ik zie jonge mensen met zoveel hartstocht. De deelnemers zijn divers, ze grijpen hoog. Daar rij ik graag 190 kilometer voor”, aldus d’Ancona, die uit Groningen is gekomen.

Simon & Garfunkel

De mannen van The Scarecrows hebben met hun eigen geschreven nummer ’I love you more’ niet gewonnen, maar zijn niet teleurgesteld. „Muziek maken is echt ons ding, vooral samen muziek maken”, vertelt Yannick Wishaupt. Ze zijn door de jury vergeleken met Simon & Garfunkel. David Mooij: „Nu nog even werken aan iets meer techniek.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen