’Paardenmeisjes’ uit Groote Keeten redden veulens uit Belgisch slachthuis

Priscilla (links), Chella (gehurkt) en Amy met een veulen dat mee ging naar Nederland.

Priscilla (links), Chella (gehurkt) en Amy met een veulen dat mee ging naar Nederland.© PR Foto

Marten Visser
Groote Keeten

De zes jonge Konikpaarden stonden letterlijk voor de poort van het slachthuis in het Belgische plaatsje Lessines. Het zag er niet best voor ze uit.

Nog geen jaar oud en nu al gedoemd om te eindigen als paardenbiefstuk. Tot donderdagmorgen vroeg drie ’paardenmeisjes’ uit Noord-Holland opdoken met een paar grote trailers. De zes jonge paarden werden ingeladen en gingen mee naar Nederland. Om daar nog lang en gelukkig te leven. Klinkt als een sprookje. Maar dit sprookje is waar gebeurd. Met in de hoofdrollen Priscilla Otto uit Groote Keeten, Chella Karbodin uit Callantsoog en Amy Baltus uit Limmen.

Franstalig

Drie meiden van twintig jaar oud. Met een gezamenlijke passie: paarden. Ze stapten donderdag om vier uur in de morgen al in de auto om naar een klein plaatsje in Franstalig België te rijden. Het begon allemaal met een bericht op Facebook: ’red deze Konikpaarden!’

Chella en Priscilla keken eens naar elkaar. Zouden ze...? ,,We hebben er wel even over nagedacht natuurlijk, maar uiteindelijk hebben we het toch gedaan’’, vertelde Priscilla donderdag telefonisch vanuit de Belgische slachterij. Waar ze overigens gastvrij ontvangen werden. ,,Vreemd om hier te zijn als paardenliefhebber? Valt eigenlijk wel mee. De slachter laat ons alles zien. Je merkt dat hij heel veel respect heeft voor de dieren.’’ Het was ook de slager zelf die de groep paarden een herkansing gunde.

Hij kreeg de groep Konikpaarden aangeboden, maar vond het eigenlijk zonde de kerngezonde jonge dieren te slachten. Een oproep op internet leverde al snel liefhebbers op, maar de laatste zes dieren bleven staan en leken alsnog tot sterven gedoemd. Tot de drie Noord-Hollandse paardenmeisjes zich er mee gingen bemoeien.

Ze kochten de paarden ( 375 euro per stuk) en zamelden geld in voor de transportkosten. Voor twee veulens werd snel een nieuwe eigenaar gevonden. De overige vier zouden naar Groote Keeten komen. Zouden, want in België werd Amy Baltus ter plekke zo verliefd op een van de Koniks, dat ze besloot dit dier mee naar Limmen te nemen.

Dus komen er nog drie paarden naar de manege van Otto in Groote Keeten. Van daaruit wordt een goed tehuis voor ze gezocht.

,,Daar neem ik wel alle tijd voor’’, zegt Otto. ,,Ze moeten minimaal twee weken acclimatiseren. Er moet een veearts naar ze kijken en ik heb al gezien dat ik ook wat aan de hoeven moet doen. Maar ze zijn in ieder geval gered, daar gaat het om.’’

Overigens bleek de slachter niet erg goed ’onder de staart’ van de dieren te hebben gekeken. ,,Hij had het over zes hengsten, maar er zijn vijf merries bij.’’

Toen de meiden in de avond terug kwamen in Groote Keeten, en de veulens eens goed konden bekijken, bleken er ook wel wat kleine gezondheidsprobleempjes te zijn.

,,Nadat de dieren op de vrachtwagens waren gezet en wij ze beter hebben bekeken hebben we gezien dat ze extreem mager en ondervoed zijn. Ook vermoeden we dat de dieren vol luis/wormen zitten waardoor de veulens tijdelijk bij alle eigenaren apart staan (behalve de dieren in Groote Keeten deze kunnen samen met elkaar apart staan) om besmetting met gezonde dieren te voorkomen’’, meldt Priscilla Otto later via haar Facebookpagina. ,,Wel hebben we een hoop lieve berichtjes en reactie’s op de actie gehad hier zijn we heel erg dankbaar voor. We hopen dat de dieren snel opknappen maar pas als ze helemaal beter zijn zal ik voor de resterende drie veulens een eigenaar zoeken.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.