Les op Tamarinde Zaandam: ontbijten met een Twix, KFC of toch een gezonde wrap

Mirte Agter (2e van rechts) leert Cio Kluivert, Badri Bounhali, Esmé van Ommen, Collin van Oostveen en Nur Menges wraps te maken.© Foto Erik Rietman

Ron Amesz
Zaandam

Net als 8500 andere kinderen deze week in Nederland kregen de kinderen op basisschool Tamarinde in Zaandam gistermorgen een les ’Ontbijtkracht’.

Ze weten wel dat een ontbijt belangrijk is, maar niet alle kinderen gaan ’s morgens met een gevulde maag naar school. Terwijl het ontbijt toch de motor is voor het lijf dat de hele dag hard moet werken. Cio Kluivert (12) ontbijt het liefst met een Twix, vol energie en lekker, vindt hij. Een ander eet het liefst Kentucky Fried Chicken want daar zit de gezonde paprika in. Mirte Agter van KinderResto leerde de kinderen van Tamarinde gistermorgen hoe je echt gezond kunt ontbijten.

De eerste uitdaging was de vraag hoe lang het duurt voor je een gedroogde abrikoos hebt verbrand als je enige tijd permanent in beweging bent. De antwoorden varieerden van een tot vier uur. Het juiste antwoord bleek vier minuten, precies de tijd die ze al stappend door het lokaal hadden voltooid.

Komkommers en avocado

Met quizjes over ontbijten in de hele wereld en vooral de praktische opdracht om zelf een wrap te maken liet KinderResto varianten zien van ontbijt. Met deeg van worteltortilla, veel soorten groenten en fruit als komkommers en avocado, en hummus sneden en rolden de kinderen zelf hun wraps. Cio en Badri Bounhalli misten wel een beetje vlees in hun eten. Collin van Oostveen (’12 en vrijgezel’) kauwde lekker op zijn zelfgemaakte ontbijtje, na thuis al drie broodjes te hebben gegeten.

Mirte Agter vertelde ook over de kooklessen die ze elke week geeft aan grepen kinderen in buurthuis De Kolk. ,,Misschien kunnen we dat ook hier in de wijk gaan doen”, opperde ze. Rugtasje gevuld met een kookboek, scharreleieren, melk en fruit zorgden voor een smakelijk einde van deze bijzondere les.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.