Lootje kopen bij een winkel met winnaarskarma

Kirsten van Aarle uit Zaandam koopt haar eindejaarslot bij John de Bruin in Primera.
© Foto Ron Amesz
Zaandam

Eris bijna geen moment dat de winkel leeg is. Af en aan komen er klanten in de Primera ’De Jager op de Gracht’. Voor krasloten, lottobriefjes maar nu vooral voor staatsloten en dan met name de eindejaarsversie.

Er zijn al enorme bedragen door de handen van John de Bruin en zijn team gegaan: honderden, duizenden, tienduizenden euro’s. Tonnen ook en met de jaarwisseling van 2015/2016 zelfs vijftien miljoen: de helft van de hoofdprijs was toen gevallen op een lot dat hier verkocht was. De koper van toen is, ook voor John de Bruin, altijd anoniem gebleven. Via het hoofdkantoor van de Staatsloterij kreeg De Bruin te horen dat op een door Primera op de Gedempte Gracht verkocht lot zo’n hoog geldbedrag was gewonnen. Maar nooit hebben ze een reactie van de winnaar gekregen, geen bedankkaartje, geen taart. Het bleef van die kant stil. John de Bruin prijst de anonimiteit die verborgen zit achter de lotenkoper. Al blijft hij vanzelfsprekend nieuwsgierig hoe het nu met die winnaar (of winnares)gaat. De andere helft van het winnende lotnummer was verkocht in Zwolle.

Ton in lotto

De hoofdprijs is natuurlijk is een klapper in de waaier aan prijzen die via De Jager verdeeld worden. Eindejaarsloten werden al heel veel verkocht bij Primera, maar de hoofdprijs geeft de zaak aan de Gedempte Gracht toch nog weer iets meer karma. Kort geleden ging er nog een ton uit op een lottobriefje. En wie dit weet kan eenvoudigweg deze zaak niet negeren. Alsof je door een magneet naar binnen wordt getrokken. Trouwe klanten beloven nu al dat als zij een grote prijs winnen ze het melden bij John. En al moeten ze misschien een uur in de rij staan om hun lot in eigen handen te leggen, ze hebben het ervoor over. Een trofeeënetalage en een groot reclamebord leidt ze naar binnen. Achter de kassa’s hangen ritsen met prijswinnende loten als bewijs.

Kirsten van Aarle uit Zaandam haalt al heel lang haar oudejaarsloten bij De Bruin c.s. Tot nog toe bleef het geldelijk gewin op afstand. Maar wie weet bezorgt het hele lot dat ze vandaag gekocht heeft haar wel een fijne wereldreis. Ze glundert al bij de gedachte.

John de Bruin van Primera ’De Jager op de Gracht’
© Foto Ron Amesz

Natuurlijk droomt John de Bruin ook van een prijsje. Zijn ouders schenken met de kerstdagen alle kinderen een half lot. Maandagavond kreeg hij weer zo’n presentje, met als eindcijfer zijn geboortedatum. Natuurlijk kent hij de ultieme cijferreeks niet.

En vervolgens melden zich de volgende kopers weer: een half lot, een heel, een straatje (maar wel voor een bedrijf dat het weer schenkt aan trouwe klanten).

John de Bruin geniet van deze weken in de winkel. Want de spanning rond de miljoenenprijzen brengt heel veel gezellige passanten naar binnen. Hij ziet ze uit de regio, maar ook uit elders in de provincie en uit Limburg of Groningen. Het geeft gezellige opwinding in een feestelijke maand.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen