Hellingwerf Schoorldam langs Noordhollands Kanaal staat in de etalage

De hellingwerf met links de vroegere staalwerkerskantine en ernaast de voormalige schepenlift.© Foto Luciën Kroon

Martijn Gijsbertsen
Schoorldam

Hellingwerf Schoorldam langs het Noordhollands Kanaal staat te koop.

Recreatiehaventje

Inclusief recreatiehaventje (tien tot vijftien ligplaatsen), werkplaats/loods (vierhonderd vierkante meter) en het bijbehorende woonhuis uit circa 1750.

Wie de nieuwe eigenaar van de werflocatie aan de Kanaalkade wil worden, moet de vraagprijs van 949.000 euro (exclusief kosten koper) op tafel leggen.

Schuitmaker

De werf is in 1623 gestart als schuitenmakershelling aan (toen nog) de Rekere door Pieter Janszoon. Op de bedding van dit riviertje is later het kanaal gegraven.

Nadien zijn er meerdere eigenaren geweest van wie Michiel en Monique Laoût de laatsten zijn. Zij wonen er sinds 2000 en kochten de hellingwerf toen van Niek Kuijper.

Tot 2012 is de werf gebruikt voor ’knip- en scheerbeurten’: schoonmaak, inspectie, onderhoud en reparatie van vaartuigen

De scheepshelling is nog altijd functioneel, maar is sindsdien buiten bedrijf gesteld.

Schepenlift

Van de voormalige schepenlift is tussentijds een gastenverblijf gemaakt; de vroegere staalwerkerskantine is verbouwd tot een slaaphuisje.

,,Waarom wij hebben besloten hier weg te gaan? Nou, eigenlijk willen we liever helemaal niet vertrekken uit dit paradijsje, een idyllisch plekje met ophaalbrug’’, stelt zestiger Michiel Laoût.

,,Aan de andere kant wordt het ons toch wat te groot en is het te veel werk om op onze leeftijd alles knap bij te kunnen houden. Nu kunnen we dat nog bemensen, maar hoe is dat over een paar jaar?’’, vraagt hij zich af.

Kruidenbitterbrouwerij

De koper krijgt er ook het machinepark in de loods, twee klassieke zeiljachten en een bijna afgebouwd vlet van het vlettenbouwersgeslacht Mobach uit Enkhuizen bij. Plus een volledig geoutilleerde kruidenbitterbrouwerij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.