Texelaar schrijft boek over het nog onbekende Post Intensive Care Syndroom

Gerard Vélu gaat volgende maand voor het eerst sinds augustus 2015 uit eigen vrije wil naar de ’overkant’, naar de schouwburg in Den Helder.

Gerard Vélu gaat volgende maand voor het eerst sinds augustus 2015 uit eigen vrije wil naar de ’overkant’, naar de schouwburg in Den Helder.© Foto Evalien Weterings

Anja Roubos
Oudeschild

’Team Vélu heeft gewonnen’ is de titel van het boek dat Texelaar Gerard Vélu met veel humor heeft geschreven over zijn ervaringen met een stoma en het recent ontdekte Post Intensive Care Syndroom.

,,De insteek van het boek is: met hulp van buren, familie en vrienden kun je een hoop aan’’, vertelt de oud-Hagenees, die dertien jaar geleden zijn droom waarmaakte en samen met zijn vrouw Carrie op Texel kwam wonen. De titel van het boek is ontleend aan een uitspraak van een specialist toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen; ’Team Vélu’ bestaat uit al die mensen die hem hebben geholpen.

Laatste wens

Het boek heeft een dubbel doel. De opbrengst gaat naar Stichting Ambulance Wens, die ervoor zorgt dat ernstig zieke mensen er nog één keer samen met hun geliefden op uit kunnen. ,,In dit geval is het specifiek bedoeld om de laatste wens te vervullen van Texelaars of mensen die nog één keer naar Texel willen’’, verduidelijkt de auteur. Daarnaast wil hij bekendheid geven aan het een jaar geleden ontdekte Post Intensive Care Syndroom, zodat patiënten en hulpverleners het kunnen herkennen en ermee leren omgaan.

In augustus 2015 kreeg Gerard Vélu acute trombose. Het was het begin van twee jaar dokteren en een verblijf van vijf maanden in ziekenhuizen in Den Helder, Amsterdam en Alkmaar. Zeven weken bracht hij daar door op intensivecare-afdelingen.

,,Mijn vrouw mocht niet naar huis omdat ik elk moment kon doodgaan. Maar ik ben er nog’’, glimlacht Vélu. Zonder zijn dikke darm en anderhalve meter van zijn dunne darm weliswaar, en mét een stoma. ,,Maar het leven gaat door met een stoma’’, zegt zijn vrouw Carrie. ,,Wij hebben veel meegemaakt, maar hebben elkaar er doorheen gesleept. Met veel humor.’’

Kort lontje

Vélu heeft moeite met lopen en weinig kracht in de armen. Het zijn enkele van de lange rij symptomen van het Post Intensive Care Syndroom of PICS. ,,Je kunt niks als je op de ic ligt’’, legt Vélu uit. ,,Je ligt doodstil en hebt daardoor een lage bloeddruk. Na een dag beginnen de lange spieren het al op te geven. Het dag-nachtritme is weg. Je hoort alleen het gepiep van de apparatuur. Je krijgt waanbeelden, droombeelden. Ik kon niet praten door het beademingsmasker. Ik heb een kort lontje gekregen, vooral naar m’n vrouw toe.’’

Op een terugkomdag met andere ic-patiënten en hulpverleners viel alles op z’n plek. ,,Van de honderd patiënten had bijna iedereen een aantal van deze symptomen’’, vertelt Vélu. ,,Inmiddels worden patiënten op de ic meteen met apparatuur in beweging gehouden om PICS tegen te gaan. Maar ook de familie kent klachten, zoals depressie. De omringenden belanden in een rollercoaster.’’

Op aanraden van zijn huisarts Marnix de Witte en praktijkondersteuner Anne Bouts schreef Vélu een boek en zet hij zich nu als ervaringsdeskundige in voor lotgenoten. Hij gaat lezingen houden. Alle Texelse huisartsen zijn ingelicht over het syndroom. Het Groene Kruis en Samen Een Texel gaven subsidie en vrienden doneerden voor de publicatie van het boek, dat 9,95 euro gaat kosten.

Op 10 maart om 14.00 uur wordt ’Team Vélu heeft gewonnen’ feestelijk gepresenteerd in de Lindeboom in Den Burg.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.