Strijd om een plek in het hart van de AZ-defensie

Ron Vlaar houdt Nasser El Khayati achter zich.

Ron Vlaar houdt Nasser El Khayati achter zich.© ANP Pro Shots

Theo Brinkman
Den Haag

Na maanden te hebben gekwakkeld is Ron Vlaar op de weg terug. Zaterdag stond de routinier voor het eerst sinds eind september weer eens in de basis bij AZ. De vraag is of trainer John van den Brom hem gaat gebruiken in de bekerfinale tegen Feyenoord, over drie weken.

Wat Vlaar betreft staat hij op 22 april in de Kuip aan de aftrap. ,,Ik heb het vandaag behoorlijk gedaan. Dit smaakt naar meer’’, zegt hij na de 0-3 overwinning bij ADO Den Haag. ,,Ik wil elke dag laten zien dat ik wil blijven spelen. Dit soort wedstrijden zijn daarom belangrijk. Het zijn momenten waarop ik me kan tonen.’’

Vlaar heeft baat gehad bij een injectie in zijn knie, al zegt hij niet zo van ’de spuit’ te zijn. In zijn knie werd onlangs hyaluronzuur geïnjecteerd. Het hyaluronzuur – een lichaamseigen stof die in gewrichtsvocht zit – werkt als een soort smeermiddel. ,,De knie is daardoor minder stijf. Hij is ’vrijer’’’, zegt Vlaar, die in de beginjaren van zijn loopbaan twee keer een zware knieblessure opliep.

Stijn Wuytens

Vlaar (33) stond in Den Haag in de basis omdat Stijn Wuytens niet helemaal fit was. Wuytens had de afgelopen twee weken buikspierklachten en werkte daarom een aangepast trainingsprogramma af. Pas één dag voor ADO-AZ trainde hij weer volledig met de groep mee. Dat was toch iets te weinig om in Den Haag in de basis te staan.

Hoewel Wuytens onomstreden basisspeler is, kwam zijn afwezigheid in zekere zin mooi uit. Zo had Van den Brom een extra kans om Vlaar speeltijd te geven en te zien hoe hij ervoor staat. Met de bekerfinale in aantocht – en ook nog wedstrijden tegen PSV (zaterdag) en Ajax (29 april) op de rol – is een extra optie in het centrum van de verdediging welkom, zeker omdat Pantelis Hatzidiakos na de winterstop enkele zwakkere wedstrijden speelde.

Met zijn terugkeer toont Vlaar weer eens zijn onverzettelijkheid. Zijn rol bij AZ leek uitgespeeld. Hij raakte eind september geblesseerd aan een knie, kreeg daar later kuitproblemen bij en stond al met al drie, vier maanden aan de kant. Eind januari sloot hij weer aan bij de groepstrainingen en in februari maakte hij zijn rentree. Hij deed dat in een wedstrijd met Jong AZ. In het eerste elftal kwam hij nauwelijks in actie. Daar vormden Wuytens en Hatzidiakos al maanden het centrale duo, en omdat dat goed ging en AZ bleef winnen, was er voor Van den Brom geen reden dat te veranderen.

,,Ik heb lang moeten wachten, ja. Ik heb een paar keer in het tweede gespeeld en had een paar invalbeurten bij het eerste’’, zegt Vlaar. ,,Ik wist dat ik geduld moest hebben, want het elftal draait goed. Daar had ik vrede mee. Maar ik ben wel altijd gas blijven geven, ook op de trainingen. Voor mezelf om fitter te worden, en ook om de boel scherp te houden. Want als je onderling concurrentie hebt, word je daar beter van.’’

Drie weken geleden, uit tegen Feyenoord, werd Vlaar in de rust ingebracht voor Hatzidiakos, die met een grote fout de openingstreffer van Feyenoord had ingeleid. Vlaar speelde vervolgens in de Kuip, bekend terrein voor hem, veel overtuigender dan Hatzidiakos.

Ervaring

De vraag is wat Van den Brom de komende weken gaat doen. Kiest hij voor Vlaar – die weliswaar niet zijn niveau van enkele jaren geleden heeft, maar wel een berg aan ervaring meebrengt – of houdt hij vast aan de dit seizoen doorgebroken Hatzidiakos (21). De positie van Wuytens lijkt niet ter discussie te staan.

Vlaar wacht het af. Of zijn routine een belangrijke factor kan zijn in deze beslissende maand? ,,Misschien wel, maar dat weet ik niet. Dat is aan de trainer. Ik moet laten zien dat ik er klaar voor ben, zowel op de training als in wedstrijden. Dat heb ik gedaan op de momenten dat het kon. Zowel met die invalbeurt tegen Feyenoord als bij Jong AZ, en nu vandaag tegen ADO Den Haag.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen