Huiberts blijft bij AZ; Van Overeem vertrekt

Max Huiberts (rechts), twee jaar geleden met Joris van Overeem na de laatste wedstrijd van het seizoen 2015-2016.

Max Huiberts (rechts), twee jaar geleden met Joris van Overeem na de laatste wedstrijd van het seizoen 2015-2016.© ANP Pro Shots

Theo Brinkman
Alkmaar

Joris van Overeem verruilt AZ voor FC Utrecht. De 23-jarige middenvelder, die de hele jeugdopleiding van AZ doorliep, is daarmee de eerste speler van wie zeker is dat hij AZ gaat verlaten. Maar Van Overeem zal bepaald niet de laatste zijn die deze maanden de deur bij AZ achter zich dicht trekt.

Voor Max Huiberts, directeur voetbalzaken, zal er weer genoeg te doen zijn de komende weken en maanden.

Want naast de transfers waar iedereen het over heeft – de topschutters Jahanbakhsh en Weghorst – zijn er binnen de selectie nog andere spelers die weg willen vanwege gebrek aan perspectief, zoals Bel Hassani en Van Eijden.

En er lopen her en der in Nederland nog de nodige spelers die AZ eerder dit seizoen heeft verhuurd omdat er voor hen geen plek was (Friday, Rienstra, Van der Linden, Dos Santos, Garcia, Opdam).

Huiberts en PSV

Over Huiberts ging onlangs het gerucht dat hij naar PSV zou gaan. Daar zou hij dan de opvolger worden van Marcel Brands, voor wie Everton belangstelling heeft. Maar Huiberts drukt dat gerucht de kop in. ,,Ik blijf bij AZ, dat is zeker. Ik snap best dat er namen genoemd worden, maar ik ga niet naar PSV, ik blijf bij AZ.’’

Ook voor andere mensen uit de staf van AZ is belangstelling van andere clubs. Zo wil Feyenoord graag Denny Landzaat (assistent-trainer Jong AZ) inlijven als assistent voor hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst, terwijl Ajax graag hoofdscout Michel Doesburg van AZ wil overnemen.

In beide gevallen is het volgens Huiberts maar de vraag of het tot een vertrek komt. ,,Denny Landzaat heeft bij ons een contract en we hebben de afspraak dat hij volgend seizoen assistent van John van den Brom wordt. En Michel Doesburg heeft in zijn contract een concurrentiebeding staan. Dus die kan niet zomaar naar Ajax.’’

Club van honderd

Van Overeem speelde sinds zijn debuut in 2013 meer dan honderd officiële wedstrijden voor AZ en hoort dus bij de zogenaamde club van honderd. Hij had in het seizoen 2015-2016 zijn beste tijd.

Hij was toen basisspeler en vormde als aanvallende middenvelder een goede combinatie met spits Vincent Janssen, die dat jaar topscorer van de Eredivisie werd. De afgelopen twee seizoenen verliepen ongelukkiger voor Van Overeem, die vaker op de bank zat dan hem lief was.

Debutanten

Een afscheid met een invalbeurt was Van Overeem zondag niet gegund. In plaats daarvan koos trainer John van den Brom voor de toekomst: hij liet drie jonge spelers debuteren. Myron Boadu (17), Mees Hoedemakers (20) en Tijjani Reijnders (19) maakten in de tweede helft van AZ-PEC Zwolle als invaller hun eerste minuten.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen