UWV laat gegevens van duizenden Noordkoppers lekken

Alkmaar

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft privégegevens van 2400 klanten uit Noord-Holland-Noord op straat laten belanden.

De uitkeringsinstantie wilde met 97 werkzoekenden informatie delen over de opzet van een netwerkcafé, maar stuurde de verkeerde bijlage mee. „Een menselijk fout die we zeer betreuren”, meldt woordvoerder Arjan Wijnker namens het UWV.

De mail kwam terecht in de werkmap van werkzoekenden uit de regio’s Den Helder, Schagen, Alkmaar en Hoorn. Daarin stonden persoonlijke gegevens zoals namen, geboortedata en burgerservicenummers. „Maar ook informatie over werkloosheidsuitkeringen, opleidingsniveau, het laatste beroep en de laatste werkgever”, vertelt Vincent Dost, wiens moeder een excuusbrief van het UWV ontving. „Daar neemt ze geen genoegen mee. Sinds een paar maanden is de Algemene Verordening Gegevensbescherming ingevoerd en een instantie als het UWV lapt dat aan haar laars.”

Een andere gedupeerde heeft het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude ingeschakeld. „Het UWV heeft betrokkenen benaderd met het verzoek om de gegevens te verwijderen, maar het UWV kan nooit nagaan of dat daadwerkelijk is gedaan. Wie kwaad wil, kan met mijn gegevens aan de haal gaan en op mijn naam een mobiel telefoonabonnement afsluiten of een bankrekening openen.”

Woordvoerder Wijnker spreekt dat laatste tegen. „De informatie die wij per ongeluk hebben verstuurd, is daarvoor niet toereikend.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen