Stadpartij Purmerend: ’Fusie is verbetering voor ons ziekenhuis’

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De fusie tussen het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis in Hoorn is de beste manier om de ziekenhuiszorg in Purmerend op een goed niveau te houden. Het college van Purmerend stelt dat na schriftelijke vragen van de Stadspartij.

Raadslid Coen Lageveen vreest het tegenovergestelde. Zijn fractie is bang dat de gezondheidszorg zal uithollen door het verplaatsen van afdelingen van Purmerend naar het ziekenhuis in Hoorn, en omdat door de fusie 150 arbeidsplaatsen verloren gaan.

Daardoor wordt er mogelijk vaker een patiëntenstop ingesteld wegens gebrek aan personeel, denkt de Stadspartij. Ook is Lageveen bang dat de spoedeisende hulp verdwijnt in Purmerend.

Het college maakt zich echter geen zorgen over de ziekenhuiszorg in Purmerend. Er gaan weliswaar formatieplaatsen verloren, maar dat zou ook zonder de fusie gebeurd zijn.

Dat gebeurt ’grotendeels door natuurlijk verloop’, melden burgemeester en wethouders, dus zonder veel gedwongen ontslagen. Juist verpleegkundigen blijven daarbij buiten schot, omdat er momenteel een tekort is.

Door de fusie hoeven er juist minder vaak patiëntenstops te worden ingelast, omdat verpleegkundigen vanuit Hoorn ook in Purmerend kunnen worden ingezet, is het college van mening. Ook valt het mee wat bijvoorbeeld het verplaatsen van de kinderafdeling betreft.

Dat gaat alleen om ’de couveuse-afdeling, de opnames voor langere duur en de operaties’. ,,De polikliniek en de dagopname, waarvan het ziekenhuis aangeeft dat daar 95 procent van de kinderen worden behandeld, blijven in Purmerend bestaan.’’

Afdelingen als ouderenzorg, pijnbestrijding, maag-darm-lever en scopie-onderzoek zijn juist uitgebreid in Purmerend, weten burgemeester en wethouders. Meer specialistische operaties gaan naar Hoorn, maar standaardoperaties blijven in Purmerend.

Wel wordt de geboortezorg geconcentreerd in Hoorn, aldus het college. Voor Purmerend blijft de ziekenhuiszorg voor 95 procent hetzelfde, is de conclusie van B en W.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.