Proeftuin Zwaagdijk wint WF Méér Prijs: ’Dit is een enorme waardering’

Winnaars op een rijtje, geflankeerd door model Denise Swier en presentatrice Katja Schuurman (r). v.l.n.r. Patrick de Haan, Niels Deen en Peter Schouten van Soci-Com, Erwin Cardol en Pieter Bakker van Proeftuin Zwaagdijk, Tom en Nick de Wit van Dirk de Wit Mode, Ingrid Commandeur en Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.

Winnaars op een rijtje, geflankeerd door model Denise Swier en presentatrice Katja Schuurman (r). v.l.n.r. Patrick de Haan, Niels Deen en Peter Schouten van Soci-Com, Erwin Cardol en Pieter Bakker van Proeftuin Zwaagdijk, Tom en Nick de Wit van Dirk de Wit Mode, Ingrid Commandeur en Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.© Foto Mrel Rob

Winnaars op een rijtje, geflankeerd door model Denise Swier en presentatrice Katja Schuurman (r). v.l.n.r. Patrick de Haan, Niels Deen en Peter Schouten van Soci-Com, Erwin Cardol en Pieter Bakker van Proeftuin Zwaagdijk, Tom en Nick de Wit van Dirk de Wit Mode, Ingrid Commandeur en Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.

Winnaars op een rijtje, geflankeerd door model Denise Swier en presentatrice Katja Schuurman (r). v.l.n.r. Patrick de Haan, Niels Deen en Peter Schouten van Soci-Com, Erwin Cardol en Pieter Bakker van Proeftuin Zwaagdijk, Tom en Nick de Wit van Dirk de Wit Mode, Ingrid Commandeur en Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.© Foto HMC

1 / 2
Eric Molenaar
Hoorn

De hoogste eer in ondernemend West-Friesland, de Westfriesland Méér Prijs, is gegund aan Stichting Proeftuin Zwaagdijk. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens het Westfries Ondernemersgala, in schouwburg Het Park in Hoorn. Soci-Com uit Enkhuizen kreeg de Runner Up Prijs. De Retailprijs, voor de winkel die de meeste stemmen van het publiek kreeg, kwam in handen van Dirk de Wit Mode.

De winnaar van de Westfriesland Méér Prijs scoorde vooral hoog op strategie en visie, zorg voor de kwaliteit en belang van de onderneming buiten de regio. Proeftuin Zwaagdijk is een stichting, maar voldoet volgens volgens de jury aan alle kenmerken van een bedrijf. Een bedrijf dat nadrukkelijk een bijdrage levert aan (agrarisch) Nederland en een wereldwijde uitstraling heeft. De Proeftuin in Zwaagdijk-Oost is in 1986 opgericht en uitgegroeid tot een van Nederlands belangrijkste centra voor praktijkgericht agrarisch onderzoek. Het heeft ook locaties in Naaldwijk (glastuinbouw) en Wieringerwerf (akkerbouw). Met onderzoek in vollegrondsgroenten, glastuinbouw, akkerbouw, bloembollen en fruit worden nieuwe ontwikkelingen getest en geïntroduceerd. Onder meer gaat het dan om teelt van winteraardbeien onder led-licht, de inzet van robots bij het uit de trekbak halen van witlof en het afsnijden van tulpenbollen met een waterstraal, om ziekteverspreiding tegen te gaan. Ook doet het bedrijf aan demonstraties aan telers en kennisoverdracht, zowel nationaal als internationaal.

Andere kanshebbers voor de West-Friesland Méér Prijs waren stichting Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Blom Opmeer Constructie en Apparatenbouw.

Volgens directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk moet de jury er een hele kluif aan hebben gehad om die van aard zo verschillende bedrijven te waarderen. Hij noemde het krijgen van de prijs ’een enorme waardering’: ,,Het is geweldig om hier te staan’’. Kos bedankte vooral zijn medewerkers. ,,Die zijn toch de basis van het bedrijf.’’

Sociale onderneming

Soci-Com is een sociale onderneming. Het bedrijf helpt op eigen kracht, dus zonder subsidie, mensen die een steuntje in de rug nodig hebben vanuit een uitkeringssituatie aan betaald werk. Sinds de oprichting in 2013 waren dat er 84. Eigen jobcoaches laten mensen re-integreren en zorgen dat ze aan het werk komen bij ondernemers in West-Friesland. Met een derde bedrijfsactiviteit, technische assemblage en productiewerk, wordt geld binnengehaald om dat mogelijk te maken. Sinds vorig jaar is er een tweede productielocatie in Edam. Ook is toen de Soci.bike geïntroduceerd, een driewielige, elektrisch ondersteunde bakfiets. De jury noemt Soci-Com een ’prachtig voorbeeld van geslaagd sociaal ondernemen’. ’Gedreven, eigenwijs, sociaal en maatschappelijk betrokken, vanuit het hart ontstaan’.

De drie ondernemers achter Soci-Com: Patrick de Haan, Peter Schouten en Niels Deen, namen de Runner Up trofee en de felicitaties met West-Friese nuchterheid in ontvangst. De Haan onthulde dat na Edam nog een aantal vestigingen zal volgen, nu gebleken is dat het concept werkt.

Strandpaviljoen & Zeilschool Enkhuizen en Green Simplicity in Andijk waren de andere kandidaten voor de Runner Up Prijs.

Dirk de Wit

Dirk de Wit Mode kreeg van de drie genomineerden voor de Retailprijs - de andere waren Baby Plus en E-bike Store Hoorn - de meeste steun. 42 Procent van de in totaal 5142 via internet uitgebrachte stemmen. Directeuren Tom en Nick de Wit, de derde generatie van het familiebedrijf, werden na de bekendmaking uitgebreid gefeliciteerd door de familieleden op hun rij. ,,De emotie kwam los’’, zei Tom later. ,,Je werkt er ook hard voor.’’ Hij dankte de uitverkiezing vooral aan de medewerkers.

Het bestuur van de stichting Westfries Ondernemersgala had duidelijk alles uit de kast gehaald om de vorige edities te overtreffen. Katja Schuurman deed de presentatie. Premier Mark Rutte zelf heette de ondernemers welkom via een videoboodschap waarin hij de West-Friese ondernemingslust prees en de bedrijven een prachtige toekomst wenste. In het programma tussen de uitreikingen door bracht astronaut André Kuipers zijn ruimte-avonturen al met veel humor. Maar bij cabaretier Dolf Jansen was het lachen haast onafgebroken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen