Tata Steel: ’VS heeft onze producten nodig’

Tata Steel: ’VS heeft onze producten nodig’
IJMUIDEN

De producten van Tata Steel in IJmuiden versterken de Amerikaanse economie. Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van de hoogwaardige staalproducten, die in de Verenigde Staten niet worden gemaakt, stelt Tata Steel in een reactie op de door president Donald Trump ondertekende staalheffing.

Het bedrijf vraagt de Nederlandse overheid en de Europese Commissie ervoor te zorgen dat de VS geen importheffingen zet op producten uit Europa.

Tata wil hoe dan ook een uitzondering voor zijn producten ,,aangezien wij geen staal dumpen, ons staal geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS en Amerikaanse bedrijven afhankelijk zijn van ons staal'', aldus directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland.

De Amerikaanse president Trump besloot donderdagavond tot een invoerheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

(Lees hier: Tata Steel protesteert bij Amerikaanse ambassadeur)

Duracell

Tata Steel Nederland levert onder meer staal aan bedrijven als machinebouwer Caterpillar en batterijenmaker Duracell. Ook zijn blik- en autofabrikanten uit de VS klant van Tata.

Ook ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie vinden dat het kabinet en de EU aan zet zijn om de staalheffing tegen te houden.

,,Ik roep de EU en het kabinet op om de voet tussen de deur te zetten die de komende dagen nog op een kier staat'', zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Volgens FME en VNMI ontstaat er al snel schade als er geen uitzondering voor Europa wordt gemaakt. ,,Er zijn momenteel al scheepsladingen met staal onderweg naar de VS. Deze worden dan direct geraakt door de importheffing.''

Funest

De Europese Unie moet zich niet uit elkaar laten spelen en als één blok optrekken tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Het zou funest zijn als Europa zich uiteen laat drijven, waarschuwt minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. ,,Dan dreigt er een chaos binnen de EU'', zei ze desgevraagd voor het begin van de ministerraad.

Kaag noemt de situatie ,,ernstig''. Ze vreest voor een kettingreactie die kan uitmonden in een handelsoorlog, al neemt ze dat woord nu liever nog niet in de mond.

,,We hebben nog vijftien dagen'' voor de heffing ingaat, zegt Kaag. ,,Die gebruiken we goed. We moeten kijken waar de ruimte zit'' in het plan van Trump. Die opperde bijvoorbeeld dat bondgenoten kunnen worden gespaard.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons