Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland bestaat 60 jaar

De jeugdgroep op excursie.© Foto Cees Baart

Friso Bos
Castricum

Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland viert vanaf zaterdag 10 maart haar zestigjarig jubileum. De naam is niet voor niets werkgroep, want stilzitten met een verrekijker dat doen de vogelaars eigenlijk maar verrassend weinig. ,,We zijn de grootste groene club in deze regio en naast het beschermen van vogels is ons voornaamste doel het beschermen van de natuur in het algemeen’’, vertellen Hans Stapersma, Cees Baart en Arie Dekker.

De natuurlijke omgeving staat altijd onder druk. Overheden en ontwikkelaars hebben soms onvoldoende besef van de waarde van die groene omgeving.

Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland gaat dat na aan het hart. ,,Eigenlijk zijn we een Natuurwerkgroep met het accent op vogels’’, zegt voorzitter Hans Stapersma.

Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland is opgericht op 10 april 1958 door Eldert Kortenoever, die ook de voorloper van de Hoep heeft opgericht.

De groep heette toen Vogelwerkgroep Castricum. ,,Tien jaar geleden hebben we de naam veranderd omdat wet het complete gebied van het Noordzeekanaal tot aan Egmond bestrijken’’, zegt voorzitter Hans Stapersma.

Vlnr: Cees Baart, Arie Dekker en Hans Stapersma© Foto Ronald Goedheer

Het ledenaantal ligt redelijk constant rond de 250. Daarvan is tien procent lid van de jeugdafdeling. ,,Kinderen tussen de 10 en 18 jaar’’, zegt Cees Baart die de jongerenafdelingen coördineert.

,,De jeugd is zeer belangrijk’’, benadrukt Arie Dekker, secretaris van de vogelwerkgroep. ,,De gemiddelde leeftijd is hoog, dus aanwas is essentieel. We investeren daarom volop in de jongerenafdeling.’’

Tien keer per jaar gaan ze op excursie. ,En in de winter hebben we jeugdactiviteiten in De Hoep’’, vertelt Baart.

,,We hebben een strak draaiboek en er gaan altijd twee of meer begeleiders mee. Vroeger mochten ook ouders mee maar dat doen we in navolging van andere vogelwerkgroepen niet meer. Dat bleek de sleutel tot succes. Met alleen de jongeren is de dynamiek heel anders. Sindsdien komen er ieder jaar zo’n zes nieuwe jonge leden bij.’’

Verwonderen

Volgens Dekker heeft de jeugdgroep direct te maken met de omgeving waarin we leven.

,,Het groen staat aan alle kanten onder druk’’, zegt hij. ,,Door de economie en het verkeer. Mensen moeten inzien dat het niet eindeloos zo door kan gaan. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen zich verwonderen over de natuur die ze zien in hun omgeving. Zodat ze later inzien wat het belang van de natuur is en dat het heel jammer is dat natuur verdwijnt. Als je kennis hebt dan merk je pas de waarde om te beschermen. Dat besef bijbrengen, daar gaat het om.’’

De Vogelwerkgroep heeft vier doelstellingen. Het bestuderen van vogels, het verrichten van onderzoek, het beschermen van de natuur en het bevorderen van kennis over de natuur. ,,We zijn eigenlijk een natuurwerkgroep waarin het accent ligt op vogels’’, zegt Stapersma.

De Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland heeft sinds de oprichting een vinkenbaan. ,,Dat is een vangstation waar vogels geringd en onderzocht worden. Je hoopt dat een geringd

e vogel later weer elders onderzocht wordt. We werken ook mee aan andere onderzoeken zoals naar vogelgriep en andere virussen. Het wordt deels betaald door de overheid. Ons onderzoek staat internationaal hoog aangeschreven’’, zegt Stapersma. ,,Ook onze jeugdleden werken mee aan het onderzoek’’, voegt Baart daaraan toe.

Dwarsliggers

Kort na zijn aantreden als voorzitter in 2000, nam Stapersma het initiatief tot het oprichten van de jeugdgroep en van een werkgroep Ruimtelijke Ordening.

,,Arie zei het al; het groen staat aan alle kanten onder druk maar niet overal is er het besef van de waarde van de natuur. Als werkgroep zijn we geen dwarsliggers, helemaal niet. We vinden iets omdat we iets weten’’, benadrukt Stapersma. ,,Het zou mooi zijn als bestuurders zouden inzien dat we een volwaardig gesprekspartner met kennis van zaken zijn’, zegt Stapersma. ,,Wij zijn de grootste milieuvereniging in de omgeving’’, voegt Arie Dekker toe.

De werkgroep ruimtelijke ordening volgt momenteel met argusogen de ontwikkelingen rond de aansluiting van Heiloo op de A9. ,,Wetgeving wordt vaak niet ten faveure van de natuur gelezen. ,,’Nee tenzij’, betekent dat je iets níet mag uitvoeren behalve als het echt niet anders kan. Neem nou het fietspad door het weidegebied van Akersloot. Dat had er eigenlijk niet mogen komen omdat het een zeer bijzonder gebied is voor weidevogels. Het fietspad is toch aangelegd en nu, acht jaar later is er pas een eerste stapje in de richting van natuurcompensatie gemaakt. Het pakt vaak zo uit zoals het net niet helemaal beoogd was.’’

Speciale activiteiten rond 60-jarig jubileum

Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland heeft speciale aandacht voor het zestig jarig jubileum.

Op Zaterdag 10 maart is de officiële start van het jubileumfeest in PWN bezoekerscentrum de Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum.

Die morgen om 9.30 start een jeugdexcursie. Even later om 14 uur, is er in de Hoep een lezing van Wim de Groot over vogels in Zuid-Amerika. Voor niet-leden is de entreeprijs 3 euro voor de lezing.

In de pauze van de lezing van De Groot wordt de tentoonstelling van de vogelwerkgroep in de Hoep officieel geopend.

Die tentoonstelling is tot en met 21 april te zien. Op die dat wordt de jubileumviering afgesloten met een lezing in de Hoep door Jip Lauwe Kooimans over 10 jaar stadsvogelbescherming. Voor niet-leden van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland is de entreeprijs 3 euro voor deze lezing.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.