Volop druiven voor Zaanse wijnbouwer

Als de druiven rijp genoeg zijn, moeten ze worden beschermd tegen fruitvliegjes.

Dorien Knijnenberg
Krommeniedijk

Het is zonnig en droog in Nederland. Perfect weer om wijn te verbouwen. De druiven van de Westknollendamse hobbywijnboer Dirk Jan Kortenoever (69) groeien razendsnel. Een goed teken. Hoe meer trossen, hoe meer kans op mooie druiven. En mooie druiven zijn belangrijk voor lekkere wijn.

Op zijn perceel op Krommeniedijk, Côteaux de Saen genaamd, vertelt Dirk Jan over zijn wijnen. Hij zit in de schaduw van een fruitboom en kijkt uit op zijn ranken. Hier en daar piept al een blauwe druif tussen de bladeren tevoorschijn. Om het idyllische plaatje compleet te maken, schijnt de zon volop. Alsof het tafereel zich in Frankrijk afspeelt. Een blik over de heg en je weet beter. Koeien grazen op het vlakke weiland. Schuin tegenover de wijnranken staat de kerk van Krommeniedijk. We begeven ons in een Zaans buurtschap. De pionier van de wijnbouw in deze regio is onze gastheer.

Wijnjaar

Dankzij zijn veertig jaar lange ervaring weet Dirk Jan dat je niet te vroeg moet juichen dat het een goed wijnjaar wordt. ,,Pas als de wijn uit de fles stroomt, kun je pas zeggen of het een goed wijnjaar is geweest.’’ Voor het maken van wijn is meer nodig dan een zonnetje en flinke druiventrossen.

Als het straks toch flink gaat regenen, kan alsnog de hele oogst bederven. Natuurlijk waakt Dirk Jan daarvoor. Hij probeert schimmel zo min mogelijk kans te geven door goed voor zijn druiven te zorgen. Maar je weet het nooit.

Na de oogst begint het proces om van druiven wijn te maken. Daar komen allerlei keuzes bij kijken. Denk bijvoorbeeld in welke verhouding welke druivenrassen in een fles moeten. Ook dit bepaalt de uiteindelijke smaak.

Liefhebberij

Dirk Jan begon met het verbouwen van wijn uit liefhebberij. Hij vindt het hele proces van wijn maken interessant. ,,De omstandigheden wisselen voortdurend. Dat maakt het nooit saai.’’ De Westknollendammer wil op een natuurvriendelijke manier werken. Rijpe druiventrossen beschermt hij bijvoorbeeld met een zakje tegen fruitvliegjes. De hobbyboer is wars van het spuiten van gif. Op Krommeniedijk staan de meeste van zijn stokken. Maar ook bij zijn huis in Westknollendam staan er een aantal. Zaankanter Chris de Vries, die Dirk Jan helpt bij het verbouwen van het wijngewas, heeft stokken in Zaandam. Ook bij zijn vakantiehuisje in het Zeeuwse Renesse staan een paar druivenstokken.

In 1995 volgden de twee voor het eerst een cursus over wijn maken in Nederland. ,,Sindsdien gaat het beter.’’ Dirk Jan vertelt dat hij zijn wijn wel eens laat proeven aan een Franse wijnboer, een bekende van hem. De eerste keer dat Dirk Jan de boer Zaanse wijn liet proeven, dronk de Fransman niet verder dan de eerste slok. ,,Tegenwoordig drinkt hij af en toe een flesje van de door ons gemaakte wijn.’’ De Zaankanter ziet het als een teken van vooruitgang.

Bij het verbouwen van wijn in de Zaanstreek komt veel kijken. Zo moet Dirk Jan ieder jaar de grond voor de wijn ophogen, zodat de wortels van de stokken niet te dicht bij het grondwater komen. Vandaar de naam van zijn domein: Côteaux de Saen, oftewel de heuvels van de Zaan. Soms moet hij zijn stokken bijvoeden, omdat de veengrond onvoldoende voeding bevat. Dure wijn, voor wie het zo bekijkt. Dirk Jan ziet het anders. ,,Het is mijn hobby en hobby’s mogen best wat kosten’’, zegt hij.

Dirk Jan verkoopt zijn zelfgemaakte Zaanse wijn niet. Als hij dat zou doen, krijgt Dirk Jan problemen met de belastingdienst. Hij en Chris verdelen de opbrengst: ongeveer 160 flessen per jaar. Bij Dirk Jan thuis doen ze het hele jaar met zelfgemaakte wijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.