BIO-NH: ’Biologisch boeren geeft mij veel meer uitdaging’

Biologisch akkerbouwer Jan Knook uit Middenbeemster is secretaris van de jonge vereniging BIO-NH.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Ed Dekker
Middenmeer

Arie Noordermeer (51) uit Middenmeer schakelde in 2004 over van gangbare akkerbouw naar biologische akkerbouw. ,,Ik was toen aan een nieuwe uitdaging toe. Als bio-boer heb ik die gevonden. Qua vakmanschap en ondernemerschap is deze manier van werken voor mij veel interessanter.”

Noordermeer is een van de twintig leden van de jonge biologische vereniging BIO-NH. De vereniging is vier maanden geleden opgericht.

Bodemcoach

In mei was de eerste ’biocafébijeenkomst’. De tweede volgt in september. Het onderwerp is dan ’bodemcoach’. Dit is een nieuw project van ’Water, Land & Dijken’, de verenging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Waterland.

Dergelijke informatie- en discussiebijeenkomsten vindt Arie Noordermeer ’heel belangrijk’. ,,Zo stimuleer je samenwerking. Om als bioboeren sterker te staan, moet je samen optreden.”

Secretaris

De Wieringermeerder heeft 69 hectare land. Hij verbouwt aardappelen, wortelen, kool, graan en luzerne. Ook secretaris Jan Knook (59) van BIO-NH is akkerbouwer. Hij heeft zijn bedrijf in Middenbeemster.

Knook stapte in 2000 over naar de biologische landbouw. ,,Ik voorzag in deze opzet veel meer potentie, zeker op het gebied van productie en afzet. En dat is nog steeds zo. Als je kiest voor gezond eigenbelang, in allerlei opzichten, dan is de biologische weg de enige weg.”

Naamsbekendheid

Knook verwacht dat het aantal leden van BIO-NH de komende maanden zal groeien naar zo’n vijftig agrariërs. ,,Het is belangrijk om onze naamsbekendheid verder te vergroten.”

,,In Noord-Holland zijn zo’n tachtig biologische landbouwers. De diversiteit is groot: veehouders, tuinders en akkerbouwers. Hoe sterker we zijn, hoe beter kunnen we het bio-aanbod bundelen. Zo kunnen we de afzet van onze producten naar de consument vergroten.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.