Spoedeisende hulp NWZ Alkmaar kan open blijven dankzij collega-ziekenhuizen

Hoofdingang van het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar.© PR

1 / 3
Gerard van Engelen
Alkmaar

Het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar overwoog om de spoedeisende hulp (SEH) drie avonden en nachten in de week te sluiten, maar dat kon worden voorkomen. Het ziekenhuis heeft alle collega-ziekenhuizen in de regio recent om hulp gevraagd, zegt woordvoerster Sanne van Hoolwerff. Het Spaarne Gasthuis, de Ambulancedienst Amsterdam en AMC en VUmc in Amsterdam reageerden positief. Ze stellen tijdelijk SEH-verpleegkundigen beschikbaar.

Latifa Schilpzand, manager spoedeisende hulp en huisartsenpost van het Spaarne Gasthuis: ,,Het Spaarne Gasthuis kan zich verplaatsen in de situatie van NWZ omdat wij ook een regiofunctie hebben. Het Spaarne Gasthuis voelt zich solidair met haar partner en wil medeverantwoordelijkheid dragen voor de essentiële spoedzorg die het NWZ moet leveren voor haar regio en in het bijzonder de gespecialiseerde traumazorg voor Noord-Holland noord. Daarom hebben wij aan onze spoedeisende hulp verpleegkundigen gevraagd om deze en volgende maand extra diensten te werken in Alkmaar. We hebben collega’s bereid gevonden om bij te springen in Alkmaar. Dit is mogelijk zonder risico voor de continuïteit van de acute zorg in het Spaarne Gasthuis zelf en de capaciteit van ons spoedeisende hulp team. Dit vooral dankzij de flexibele inzet van de medewerkers op de spoedeisende hulp, die dit samen opvangen.

De capaciteit op de spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis is op dit moment op orde mede dankzij de reeds langere inzet van het team om extra collega’s op te leiden, maar ook ons kost het moeite om deze capaciteit zo te houden. Het probleem waar onze partner NWZ nu mee kampt is een uitdaging die elke spoedeisende hulp kan treffen, ons ook. Voor de lange termijn bekijken we samen met de partners in de regio hoe we de spoedzorg anders en toekomstbestendig kunnen organiseren. Wij zijn bijzonder positief over de daadkracht van deze samenwerking in de grote regio Noord Holland.”

Sanne Van Hoolwerff van het Alkmaarse ziekenhuis is blij dat de ziekenhuizen in een gespannen arbeidsmarkt kiezen voor samenwerking in plaats van concurrentie: ,,Samen gaan we kijken hoe we de spoedzorg anders kunnen organiseren. Een unieke samenwerking vanwege het feit dat de personele krapte overal wordt gevoeld. Ook monitoren we samen met alle ziekenhuizen de capaciteit op de SEH’s in de regio. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan een oplossing voor de langere termijn. Uitgangspunt hierbij is het garanderen van de spoedzorg voor de inwoners van de regio.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.