Overval Zwaag wellicht vergissing [video]

Overval Zwaag wellicht vergissing [video]
De overvallen heer Buis met z'n krantje op zijn vaste stek voor het raam.
© Foto Theo Groot
Zwaag

Een item in Opsporing Verzocht over een woningoverval op 21 december in Zwaag heeft volgens de politie twee tips opgeleverd. Uit de tv-uitzending op dinsdagavond bleek dat de politie nog op zoek is naar mogelijke getuigen die voorkomen in het filmpje dat met de bewakingscamera van de buren aan de overkant is gemaakt. Het gaat onder meer om de bestuurders van passerende auto’s, die de twee verdachten mogelijk hebben gezien.

De 83-jarige P. Buis heeft ’geen flauw idee’ waarom juist hij het slachtoffer werd van een woningoverval. Dat zei politiewoordvoerder Petrie Koenen tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht.

Zij sloot niet uit dat de daders alleen wilden inbreken en dat sprake was van een vergissing. ,,Ze vroegen gericht om de kluis, terwijl die er echt niet is. Het zou zomaar kunnen dat ze aan het verkeerde adres zijn geweest.’’

Overval Zwaag wellicht vergissing [video]
Het huis van Buis.
© Cyclomedia.

Buis kwam aan het woord in de uitzending. De Zwaager is zijn hele leven tuinder geweest. Zijn echtgenote woont sinds drie jaar in een verzorgingshuis. Buis kan zich met hulp van de thuiszorg goed redden in zijn woning aan de Dorpsstraat.

Die bewuste donderdag 21 december, tegen negen uur ’s ochtends, hoorde hij de deurbel, maar toen hij ging kijken zag hij niemand. Even later zag hij iemand het pad oplopen. Hij ging buiten kijken, maar zag wederom niets.

Eenmaal weer in huis kwamen twee mannen vanaf de bovenverdieping op hem af. Ze dreigden met een breekijzer en sleepten hem naar de slaapkamer.

Overval Zwaag wellicht vergissing [video]
De jongste verdachte.

,,Met zo’n breekijzer kunnen ze je van alles aandoen. Ik deed mee. Winnen kan ik toch niet van twee man. In mijn portemonnee zat niet meer dan drie tientjes, die mochten ze hebben. Ik dacht: als ik ze daarmee kwijtraak ben ik klaar.’’

De bewoner werd vastgebonden, net als de thuishulp die nietsvermoedend binnenkwam. De verdachten zochten zelfs in de kruipruimte naar geld. ,,Ze wilden ook mijn trouwring. Ik zei, die heb ik al zowat zestig jaar, laat die maar zitten.’’

Overval Zwaag wellicht vergissing [video]
De politie wil graag de bestuurder van deze zwarte Mitsubishi spreken.

Buis raakte korte tijd bewusteloos. De daders vluchtten. De ene is volgens de politie 20-25 jaar oud, de andere 30-40 jaar. Ze zijn 1.70 tot 1.75 meter, licht getint en hebben zwart haar. De jongste droeg een zwart petje met wit logo achterstevoren. Ze reden in een zwarte vijfdeurs Peugeot 207.

De politie zoekt onder meer de bestuurders van een groene Renault Scenic, die meermalen voorbijreed, en een zwarte Mitsubishi. Die botste bijna tegen de Peugeot toen deze vanachter een vrachtwagen het parkeerterrein van brasserie d’Oude Veiling verliet.

Reageren kan via de tiplijn 0800-6070.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons