Zebrapaden voorlopig niet terug in Monnickendam

Monnickendam

De vier zebrapaden op het kruispunt van de Graaf Willemlaan en de Jan Persijnlaan in Monnickendam komen voorlopig niet terug. De meerderheid van de gemeenteraad wil dat de zebrapaden weer terugkeren, maar het college van b en w maakt daar geen haast mee.

De wegen in de wijk zijn onlangs opnieuw ingericht volgens het concept duurzaam veilig. De zebrapaden die er lagen zijn toen weggehaald omdat die niet in dat concept zouden passen. Dat was tegen de zin van de meerderheid van de raad. Die stelde dat er een supermarkt in de buurt is waar vooral veel bewoners van ouderencentrum Swaensborch gebruik van maken. Om hen veilig te kunnen laten oversteken besloot de raad via een motie dat de zebrapaden terug moesten komen.

Maar die motie wordt voorlopig niet uitgevoerd. ,,Het college heeft besloten om te wachten met de uitvoering van de motie’’, zegt woordvoerster Els van Loenen van de gemeente. ,,Het kruispunt wordt het komende half jaar goed gemonitord. Vermoed wordt namelijk dat het een kwestie van wennen is aan de nieuwe situatie. We zien nu al dat zowel bestuurders als voetgangers extra opletten. Om automobilisten extra te attenderen op de 30 kilometerzone gaan we aan het begin van de Graaf Willemlaan in het wegdek een 30 kilometer-teken aanbrengen.’’

Als de raad er toch bij blijft dat de zebrapaden terug moeten komen, kost dat de gemeente 22.000 euro. Van Loenen: ,,De aanleg kost ongeveer 12.000 euro en een kwart van de subsidie van de Vervoerregio, ongeveer 10.000 euro, moet dan terugbetaald worden.’’ Dat laatste komt doordat met zebrapaden niet meer voldaan wordt aan de regels van duurzaam veilig.

,,Het voorstel om het zebrapad met witte verf aan te brengen, is onderzocht, maar geeft te weinig contrast en is daardoor onveilig. Schilderen in regenboogkleuren, zoals ook geopperd wordt, heeft geen wettelijke status en is al eerder door de gemeenteraad afgewezen.’’

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons