Premium

Fietspad Wierdijk later klaar

Westerland

Het nieuwe toeristische fietspad langs de Wierdijk op Wieringen is op zijn vroegst in 2020 klaar.

Het had eigenlijk al geopend moeten zijn. Oorzaak van de vertraging is dat de ongeveer zeven kilometer lange route, vanaf de Haukeshaven via de Wierschuur (Hippolytushoef) naar restaurant De Zingende Wielen in Den Oever, noodgedwongen moet worden veranderd.

De in Nederland zeer zeldzame plant de tengere distel zit letterlijk in de weg. Deze plant staat op de rode lijst van bedreigde soorten en is te vinden nabij de monumentale dijk, ter hoogte van de Varkensgrasdwarsweg in Westerland.

,,Er is na onderzoek en overleg met partners Staatsbosbeheer, hoogheemraadschap en Hollands Kroon een nieuw tracé vastgesteld, waarbij de tengere distel op de Wierdijk gespaard blijft’’, meldt woordvoerster Saida Ahyad namens de provincie Noord-Holland.

De provincie is initiatiefnemer voor het fietspad, steekt een miljoen euro in het project en heeft zes ton subsidie van het Waddenfonds toegezegd gekregen. Doel is via het fietspad onder meer het verhaal van de winning van wier (zeegras) op Wieringen onder de aandacht te brengen.

Matrasvulling

Wier werd door vissers aan wal gebracht en onder meer gebruikt voor de aanleg van dijken, maar ook als isolatie-/bouwmateriaal, matras- en stoelvulling.

,,Voor een deel van de route wordt uitgeweken naar bestaande infrastructuur: de Wieringerrandweg en Burgerweg’’, aldus Ahyad. ,,De provincie geeft bovendien opdracht om onderzoek te doen naar de uitbreiding van groeiplaatsen van de tengere distel op de Wierdijk.’’

Het Waddenfonds is inmiddels op de hoogte gesteld van het uitstel en de routewijziging. Naar verwachting heeft dit geen nadelige gevolgen voor de subsidie.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen