Sjoelen verleer je niet zomaar

V.l.n.r. Gerard Gootjes, Arnold Hoorn en Nel van Dompselaar houden sjoelen in ’t Centrum met een jaarlijks open toernooi.
© Foto Cas Broxterman
Stroet

De donderdagavonden waarop jarenlang gesjoeld werd vullen de voormalige leden van Tikkie Toe tegenwoordig anders in. Maar punten scoren door houten rondjes in vier geulen te schuiven, dat verleer je niet zo gauw.

Arnold Hoorn (48), Gerard Gootjes (57) en Nel van Dompselaar (64) weten zeker dat ze het deelnemers aan het open sjoeltoernooi van vrijdag 12 januari in buurthuis ’t Centrum nog steeds moeilijk kunnen maken. Jaarlijks worden sjoelers uit de hele regio gevraagd om hun krachten te meten in Stroet.

Zelfs al stopte Tikkie Toe in 2017 na 33 jaar met bestaan, bleef er vraag naar het open toernooi.

Als Van Dompselaar terugkijkt op de 21 jaar dat het toernooi wordt gespeeld in ’t Centrum, dan zegt ze al snel: ,,Heel raar eigenlijk.” Het bestuur zag dat meer verenigingen zoiets organiseerden. ,,Dus toen we 12,5 jaar bestonden, wilden we eenmalig een evenement voor iedereen houden. Gelijk hoorden we: ’goh, wat leuk.’ Het jaar erop werd de vraag alleen maar groter.”

Agenda

Op het hoogtepunt moesten er aanmeldingen geweigerd worden. ,,Toen stonden er meer dan honderd mensen op onze lijst”, vertelt Gootjes. ,,Het moet ook gezellig blijven.” Volgens Hoorn, beheerder van ’t Centrum, zou het mooi zijn om voor de komende editie ten minste vijftig deelnemers te verwelkomen. ,,Maar”, zegt hij, ,,je merkt wel dat het weer begint te leven onder de mensen. Als je het opnoemt, zetten ze het gelijk in de agenda. En misschien kan dit wel een opstapje zijn naar een doorstart van Tikkie Toe. Ik zou ervoor tekenen dat er in 2018 weer genoeg animo is voor een sjoelvereniging op de Stroet.” Van Dompselaar: ,,We zijn een slapende club, maar die kan je zo weer wakker maken.”

De bedoeling is in ieder geval dat het open toernooi de komende jaren blijft terugkeren. Ook al is het maar om dan de mensen te spreken waar je jarenlang mee hebt gesjoeld. ,,Sommigen spreek je nog vaak, anderen terloops”, vertelt Gootjes. ,,Dat is natuurlijk heel anders dan een avond bij elkaar zitten.” Al was de sfeer volgens Hoorn door de jaren heen anders geworden. ,,Niet negatief bedoeld, maar er ontstonden groepjes. Je gaat erheen voor de gezelligheid, de sfeer. Maar hoe minder mensen er komen, hoe minder de sfeer wordt. Op zo’n open toernooi, met zoveel mensen, is dat natuurlijk wéér anders.” Gootjes hoopt dat mensen uit de omgeving van Stroet het sjoelen weer een kans geven. ,,Het heeft een stoffig imago, alsof het voor thuis is. Wij hebben zelf kunnen meemaken hoe gezellig het is om dit op een club te doen.”

Aanmelden kan via 0226-394740. Kosten zijn vier euro per persoon.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.