Het leven gaat door in Limmen na brand Corneliuskerk

Maarten Lieferink werkt onverstoorbaar door aan een mozaïek voor de Bloemendagen.© jjfoto.nl / Jan Jong

De schade aan het schip, met links de pastorie, die gespaard bleef.

Het dak is helemaal verkoold.© jjfoto.nl / Jan Jong

1 / 3
Henk-Jan den Ouden
Limmen

Het leven gaat door in Limmen, de ochtend na de brand in de Corneliuskerk, het kloppend hart van het dorp. Bloemenwinkel ’Suus’ aan de overkant is gewoon open; het reclamebord staat nu wat verderop aan de Dusseldorperweg.

Zelfs wordt er, vlak bij de gehavende kerk, gewerkt aan een mozaïek voor de Bloemendagen. Maarten Lieferink van prikploeg Conquista plukt rustig door, en bij dorpshuis Heeren van Limmen wordt de creatie onder een tentje (vanwege het priemende zonnetje) door een paar vrijwilligers in elkaar gezet.

Want de Bloemendagen in Limmen gaan vandaag gewoon van start, hoewel de grote schade aan de kerk velen aan het hart gaat. De route, die langs de kerk loopt, blijft ongewijzigd. Er worden vele duizenden bezoekers verwacht, en misschien nog wel meer, nu Limmen even landelijk nieuws was met de brand in de kerk.

Ierland

Pastor Johan Olling, die al decennialang in en vanuit de Corneliuskerk werkt, gaat dat waarschijnlijk niet meemaken. Net nu is hij op vakantie in Ierland, met mensen van de katholieke parochies van Limmen en omstreken. „We kregen donderdagavond een appje dat de kerk in brand stond. Dat geloof je dan niet, je denkt aan een grap. Maar laten kwamen er foto’s en filmpjes binnen, met vuur en heel veel rook. Je hoopt dan maar dat het op tijd geblust kan worden, maar helaas. Nu we vandaag de beelden doorkrijgen van de kerk, met een open dak, dringt het pas echt tot ons door. Het is heel verdrietig.”

Olling staat in nauw contact met het kerkbestuur. „Als het echt noodzakelijk is, kom ik natuurlijk terug. Maar we zitten hier in een heel andere wereld. We gaan zo lunchen in een dorpje en komt hier net zo’n dubbeldeks bus langs. Het is heel onwerkelijk.”

En ook de kerkmis van zondag gaat gewoon door. Om tien uur vindt de dienst plaats in Heeren van Limmen, aan de andere kant van de Dusseldorperweg. De parochianen zullen het prachtige interieur van hun vertrouwde kerk geruime tijd moeten missen.

Lees ook: Dag na grote brand bij Corneliuskerk in Limmen [video]

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.