Bewegend Verleden: open dag Gasbedrijf Alkmaar, 1976 [video]

Een groot paneel met een overzichtskaart van het werkgebied wordt bediend door een vriendelijk lachende medewerker van het gasbedrijf. Er boven een grote klok die nu ‘retro’ genoemd wordt.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de open dag bij het Gasbedrijf Alkmaar.

Dit maal halen we uit ons archief een super-8-filmpje met van die typische prachtige Kodakkleuren zoals die alleen in de jaren zeventig van de vorige eeuw bestonden.

(Bekijk hier eerdere afleveringen van Bewegend Verleden)

Later is het voorzien van een magneetstrook met daarop rustige pianomuziek ter begeleiding.

Een heer aan zijn bureau, waarschijnlijk een afdelingshoofd. Telefoontoestellen met draaischijf, een asbak, stempels, nietmachine en perforator staan klaar op het bureau. In de borstzak een balpen en een vulpen.

Gefilmd is een open dag bij het gemeentelijk gasbedrijf van Alkmaar, op vrijdag 7 mei 1976.

(Lees hier de geschiedenis van het gasbedrijf van Alkmaar)

Een elektrische typewriter met doorlooppapier wordt bediend door een typiste. In de hoek van een ruimte met gemetselde muren: ook echt iets dat vooral voor die jaren beeldbepalend was.

Dat is eigenlijk alles dat we weten van deze film. In beeld komen diverse medewerkers en apparaten.

Maar het geeft een schitterend tijdsbeeld van een Hollands nutsbedrijf in dat decennium. Niet eens zo heel lang geleden, maar het lijkt wel van een totaal andere planeet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.