Den Helder was niet vaak zó warm (of zo zonnig)

© Archieffoto HMC/Hedzer Faber

Hedzer Faber
Den Helder

Den Helder was nog niet vaak zo warm als dit jaar. Als het zo doorgaat, gaat 2018 de boeken in als een van de tien warmste jaren in de meetgeschiedenis van weerstation De Kooy (sinds 1905).

Februari en maart waren de uitzonderingen. Voor de rest is het dit jaar nog elke maand warmer dan normaal in Den Helder en omgeving. Het KNMI-weerstation op het vliegveld noteerde voor deze maand tot nu toe een gemiddelde maximumtemperatuur (het heetste moment van de dag dus) van 22,6 graden Celsius en een gemiddelde over het hele etmaal van 18,7. Dat is acht tiende hoger dan normaal. In de maanden januari en mei was het zelfs twee graden warmer dan gebruikelijk.

Klimaatverandering lijkt de logische oorzaak. In de huidige top-10 warmste jaren in deze stad staan bijna alleen jaartallen uit de laatste twee decennia. Uitzondering is het bevrijdingsjaar 1945, met een gemiddelde temperatuur van 12,2 graden door het hele jaar. Vorig jaar staat op nummer 5 met 11 graden gemiddeld. Overigens is dit jaar historisch gezien nog niet eens zo ontzettend droog. In 2018 viel tot nu toe 299mm neerslag. In 1996 was er rond deze tijd 182mm gevallen.

Zonuren

Ook qua zonuren lijkt 2018 een overvloedig bedeeld jaar te worden. Den Helder ligt op dit moment op kop in de wedloop om de officieuze titel ’zonnigste stad van Nederland’. De teller staat hier nu op zo’n 1350 zonuren, voor Stavoren (1340) en Vlissingen (1310). Slechts een keer eerder hadden we op dit punt in het jaar al zo veel zon gehad; in 2003 (1361 uur). Dat werd uiteindelijk het zonnigste jaar in Den Helder tot nu toe met 2194 uur zonneschijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.