Hembrugterrein voor 41 miljoen verkocht aan ABC Planontwikkeling

Verschillende panden op het Hembrugterrein langs het Noordzeekanaal.
© Foto Hans van Weel
Zaandam

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling.

De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit.

Het hele Hembrugterrein is 42,5 hectare groot. ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die daarop staan.

Op het terrein komen ongeveer 1.000 woningen. Eenvijfde daarvan wordt sociale huur en verder komen er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen.

De ontwikkelaar heeft - volgens een persbericht van de rijksoverheid - hoge ambities voor het behoud en versterken van het unieke karakter van Hembrug, voor zeer duurzame energievoorziening en waterhuishouding en voor hergebruik van materialen en afval.

Voor bedrijven, winkels en kantoren is 25.000 m2 voorzien. Verschillende ondernemers die nu al een gebouw huren, kopen hun gebouw zelf van het Rijksvastgoedbedrijf. Voor evenementen komt er een cultuurhuis/buurttheater.

Het is de bedoeling dat het bos naar de gemeente gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek.

Een selectiecommissie onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade bekeek plannen van negen partijen. Drie partijen vielen af. Zes partijen gingen door naar de laatste ronde, waarbij alleen werd gekeken wie het hoogste bood.

De andere vijf partijen in de laatste ronde zijn AM; BPD Ontwikkeling / VORM Ontwikkeling; Damse Ontwikkel Combinatie/Diederendirrix/Atelier Kempe-Thill; The Good Life Development Fund; Van der Leij Bouwbedrijven.

Het Hembrugterrein werd tussen 1897 en de laatste eeuwwisseling gebruikt voor de militaire industrie. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.