Enkhuizer wethouder geeft uitleg over kosten SED

Paul Gutter
Enkhuizen

De partij Enkhuizen Vooruit! verzorgt komende dinsdag een openbare informatieavond over de kosten van het gezamenlijke ambtelijk apparaat van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED). Betaalt Enkhuizen daadwerkelijk te veel en kan hier wat aan gedaan worden? Wethouder Erik Struijlaart geeft uitleg over de verdeelsleutel.

Enkhuizen draagt al sinds de start van de ambtelijke fusie in 2015 procentueel gezien het meeste bij aan de samenwerking. De verdeelsleutel is namelijk niet gebaseerd op inwoneraantal, maar op de ambtelijke inzet. Met name de partij Nieuw Enkhuizen zet hier grote vraagtekens bij in haar verkiezingscampagne.

,,Wij willen hier graag duidelijkheid over scheppen en van de wethouder horen of er inderdaad sprake is van een oneerlijke verdeling. En of er financieel wat valt terug te halen of dat dit slechts wishful thinking is’’, zegt Frank van Gangelen, nummer twee van Enkhuizen Vooruit!

Want stel dat de conclusie is dat de verdeling ’niet eerlijk’ is, wat dan? ,,Hoe groot is de kans dat Stede Broec en Drechterland alsnog akkoord zullen gaan met een grotere bijdrage? Wat betekent dit voor de ambtelijke en eventuele bestuurlijke fusie? Je maakt geen vrienden door terug te komen op een eerder gedane toezegging.’’

Van Gangelen is blij met de toezegging van Struijlaart om tekst en uitleg te komen geven. ,,Hij heeft overigens aangegeven dat hij dit als onafhankelijk wethouder voor iedere partij wil doen.’’

De informatieavond begint om 20 uur in Restaurant Meer in Enkhuizen. Iedereen is welkom.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen