Liquidatie Krommenie in mei 2019 voor de rechter

SCHIPHOL

De rechtszaak tegen de groep die verdacht wordt van twee criminele afrekeningen en een liquidatiepoging, of betrokkenheid daarbij, komt vanaf half mei volgend jaar voor de rechter. De mannen staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015.

De rechtbank Gelderland heeft negen zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak, die zich afspeelt tegen de achtergrond van wat de 'mocro-oorlog’ wordt genoemd.

De rechter erkent dat het lang duurt. Omdat het om een zaak van zes verdachten gaat, die allen zeer ernstig bedreigd worden, is de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol nodig, legde de rechter uit.

De zittingen rond deze groep, net als de pro-formabehandeling woensdag, vonden en vinden plaats op Schiphol. Tot de inhoudelijke behandeling staan de komende maanden nog drie niet-inhoudelijke zittingen gepland.

Dat gebeurt omdat de verdachten vastzitten in voorarrest. De uitspraak van deze omvangrijke zaak is gepland op 26 juni 2019.

De verdachten Omar L., Hicham M., Don Victor M. en Daniël M. waren afwezig bij de zitting woensdag. Mohamed H. was wel met zijn advocaat in de rechtbank aanwezig.

De mannen staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016.

Broer Youssef van verdachte L. werd in 2012 geliquideerd tijdens een wildwesttafereel in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Het vermoedelijke doelwit van deze aanslag, Benaouf A., wist te ontkomen.

Ook op L. is waarschijnlijk ooit een aanslag beraamd, maar daarbij werd een verkeerde, onschuldige man doodgeschoten. Eaneas L., de man die verdacht werd van betrokkenheid bij deze 'vergismoord', is november 2015 zelf doodgeschoten in Krommenie.

Hij zou hebben behoord tot de groep van de in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de onderwereldoorlog.

Op oudejaarsdag 2015 werd de 27-jarige Chahid Yakhlaf in Kerkdriel met automatische wapens onder vuur genomen. Yakhlaf, ook een prominente speler in de Amsterdamse onderwereld, overleefde dat niet.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.