Lieveheersbeestjes bestrijden ’plaksel’ van luizen in Heemskerk

Zakjes met larven.
© FOTO HMC
Heemskerk

Duizenden larven van lieveheersbeestjes zijn hun buikjes rond aan het eten aan luizen in Heemskerk. De larfjes zijn besteld bij een boomverzorgingsbedrijf.

In esdoorns, linden en nog wat andere boomsoorten zijn luizen actief. Die scheiden een kleverige vloeistof uit die op auto’s, autovoorruiten en alles wat maar onder de boom staat, een hardnekkige plaklaag vormt. Om die overlast te voorkomen, heeft de gemeente Heemskerk een milieuvriendelijke methode besteld, waarbij de natuurlijke vijanden van de luizen - lieveheersbeestjeslarven - de plak-producerende beestjes verschalkt.

De larven zitten in zakjes in de boomkronen. Een larf kan wel 150 luizen per dag eten. Het werkt volgens de gemeente erg goed; tachtig tot negentig procent van de luizen gaat eraan. De larven verpoppen zich wel ooit tot lieveheersbeestjes, maar die leggen ook weer eieren. Zolang er nog luizen in de boom zijn, blijven ze erop jagen.

De lieveheersbeestjeslarven moeten alleen oppassen voor mieren, die de bladluizen beschermen. De mieren zijn dol op de plakkerige vloeistof en ’melken’ de luizen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen