Geld voor muzieklessen op basisscholen Schagen

Ed Dekker
Schagen

Het Schager college van b en w wil jaarlijks 135.000 euro steken in muzieklessen op basisscholen in de gemeente. ,,Terugkeer van dit onderwijs vinden wij belangrijk”, stelt de nieuwe wethouder Joke Kruit (JESS).

’Muziek’ sneuvelde eerder door bezuinigingen. Voor 2019-2022 is per jaar maximaal 135.000 euro beschikbaar, zo blijkt uit het coalitieprogramma van CDA, PvdA en JESS. Of al dat geld opraakt, hangt af van de scholen. Die kunnen met aanvragen komen.

Het gaat financieel beter en dat is te merken aan de plannen van het nieuwe college. Er komt een fonds voor (aankomende) topsporters. De gemeente wil inwoners financieel steunen om bij de top - nationaal of zelfs internationaal - te komen of te blijven.

Jonge talenten

Volgens het college komen daar bijna zeventig sporters voor in aanmerking. Sportorganisatie NOC*NSF heeft Schagen 68 potentiële kandidaten aangedragen. Veel van hen zijn jonge talenten.

B en W willen totaal 370.000 euro voor vier jaar stoppen in het fonds. Wethouder Kruit kon dinsdag nog niet vertellen hoe dit geld wordt verdeeld. ,,Het idee moet nog verder worden uitgewerkt.” Kruit gaat zich in het college vooral richten op financiën, sport en kunst & cultuur.

Kunstroutes

De twee jaarlijkse Kunstroutes in de gemeente kunnen voortaan rekenen op 25.000 euro. Voorwaarde is dat zij samenwerken. De subsidie van totaal 35.000 euro was eerder verlaagd naar 10.500 euro. De laatste fase van de besparing op accommodaties - 70.000 euro - wordt ingeslikt.

Een fietspad langs de Dergmeerweg in Warmenhuizen is van de baan. Volgens de nieuwe PvdA-wethouder Hans Heddes (infrastructuur en duurzaamheid) zijn de kosten te hoog. Een alternatief wordt onderzocht om deze weg toch veiliger te maken voor fietsers.

Diepsmeerweg

De Diepsmeerweg in Warmenhuizen krijgt wel een fietspad, tot het Geestmerambacht. In 2021 is daarvoor een half miljoen euro beschikbaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.