Smeltwater op de Heemskerkse tuinderijen

Friso Bos
Heemskerk

Terwijl drinkwaterbedrijf PWN haar klanten vanwege de hitte vraagt wijs en spaarzaam met water om te gaan, is er voor tuinders in het gebied vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. Zij gebruiken smeltwater en bronwater voor de beregening van hun tuinderijen.

PWN wijst haar klanten erop dat Nederlanders gemiddeld 120 liter water per persoon per dag gebruiken. Tijdens warme perioden gebruikt men wel twintig procent meer dan normaal, weet de waterleverancier. Het bedrijf roept op om vooral tijdens de piekuren (tussen 19 en 23 uur) extra zuinig met water om te gaan.

Bijvoorbeeld door (kort) te douchen in plaats van in bad te gaan. De (vaat)wasmachine niet tijdens de piekuren te gebruiken, Uitsluitend planten die het echt nodig hebben water te geven en indien mogelijk de spoelonderbreker van het toilet te gebruiken. Je auto wassen of het water laten lopen tijdens het tanden poetsen zijn ook uit den boze.

Tuinders in het Heemskerkerduin en langs de weg richting Castricum ’beregenden’ er gisteren nog lustig op los. ,,En dat is ook geen probleem’’, vertelt woordvoerder Lisa Beerepoot van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Ze constateert echter wel dat er een neerslagtekort is. ,,Sinds 1 april, ons uitgangspunt als start van het agrarisch seizoen, is er een tekort van 130 millimeter neerslag. Een neerslagtekort van 175 millimeter is de kritische grens voor onze dijken. We houden nu al vooral de veendijken in Waterland in de gaten. Vanwege het risico op verdroging.’’

Ondanks het gebrek aan neerslag, blijven de sloten goedgevuld. ,,Wij hebben het grote voordeel dat we het IJsselmeer en Markermeer dichtbij hebben’’, zegt Beerepoot. ,,Die meren worden gevoed door de rivier de IJssel. En de IJssel wordt weer gevoed door regen- en smeltwater uit Zwitserland en Duitsland. Op het moment dat het waterpeil in de Noord-Hollandse sloten te laag dreigt te worden, kunnen we bij Medemblik, Schardam en Monnikendam water inlaten vanuit de meren. Dat loopt via de boezemwateren door tot in de kleinste slootjes tot het Heemskerkerduin aan toe.’’

In Heemskerk heeft een aantal tuinders ook andere oplossingen gevonden voor de beregening van het land. Meerdere bedrijven hebben een bron geslagen om voldoende water te hebben om de gewassen gezond te houden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.