Pietenprotest mag in Zaanstad

© ANP

Daniel van Dam
Zaandam

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet krijgen bij de intocht van Sinterklaas in Zaanstad de ruimte om te demonstreren. Op voorwaarde dat de kinderen daar geen last van hebben, zegt burgemeester Jan Hamming.

„Dat vind ik heel belangrijk. Dat kinderen in alle vrijheid hun mooie feest, het feest van het jaar, op een ongedwongen en prettige manier moeten kunnen vieren”, aldus de burgemeester.

De NTR maakte vrijdag bekend dat de sint op 17 november aankomt in Zaandijk en daarna op zijn paard naar de beroemde Zaanse Schans zal rijden.

Burgemeester Hamming is in zijn nopjes. De intocht is een mooie gelegenheid om Zaanstad aan Nederland te tonen. „Wij vinden dat dit gebied gezien mag worden.”

Maar hij beseft dat het negatief kan uitpakken als er rotzooi komt. „Zonder risico is het leven ook minder mooi. Je moet dat risico gecalculeerd nemen en er alles aan doen dat het een mooi kinderfeest wordt.”

Lees ook: Denk en PVV tegen landelijke Sinterklaasintocht Zaanstad

In 2017 verliep de intocht in Dokkum allerminst soepel. Een anti-Zwarte Piet-activist dreigde in aanloop naar het feest met een aanslag op Sinterklaas.

En op de dag zelf blokkeerden voorstanders van Zwarte Piet anti-Zwarte Piet-betogers op de A7. De pro-piet-activisten vonden het demonstratievak dat voor de anti-piet-betogers was ingericht langs de route namelijk veel te prominent.

Ruimte

Hamming: „Op welke plekken wij het precies doen, daar gaan we naar kijken. Wat ik belangrijk vind: Nederland is het land van de vrijheid van meningsuiting. Die moeten we koesteren. Dat betekent dat voor- en tegenstanders ruimte moeten krijgen. Wel onder de voorwaarde dat kinderen daar geen last van hebben.”

Vanwege de ongeregeldheden in Dokkum stonden gemeenten aanvankelijk niet te trappelen om de intocht te organiseren. Burgemeester Marga Waanders werd op sociale media bedreigd omdat ze tegenstanders van Zwarte Piet toestond te demonstreren.

In de voorbereiding dacht ze een keer: ’waar ben ik aan begonnen’, bekende ze eerder aan De Telegraaf. „Ach”, relativeert Hamming, „ik ben eerder al verschillende malen met de dood bedreigd. Daar laat ik mij niet door van de wijs brengen.”

Het Sinterklaascomité Zaanstad is blij met de keuze van de Sint. Maar voorzitter René de Reus zou het ’erg jammer’ vinden als de goedheiligman wordt begeleid door roetveegpieten. „Dat is niet het sprookje.”

„Tradities zijn aan verandering onderhevig”, stelt Hamming, die af wil van de ’angstcultuur en de kramp’ rond de pietendiscussie. „Dat begint met een goed gesprek. Als men ergens in Nederland in staat is een goede discussie te voeren, op het scherp van de snede, dan is het in Zaanstad.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.