Werkstraf na afranselen 15-jarige in Oosthuizen

Werkstraf na afranselen 15-jarige in Oosthuizen
Oosthuizen

Een 30-jarige man uit Oosthuizen moet een werkstraf van 50 uur uitvoeren, omdat hij op de vroege nieuwjaarsochtend dit jaar in zijn dorp een 15-jarige jongen ernstig heeft mishandeld.

De politierechter in Alkmaar bepaalde deze week ook dat hij het slachtoffer ruim 900 euro schadevergoeding moet betalen.

R. van M. en de 15-jarige jongen kwamen elkaar op straat tegen nadat zij beiden ’flink in de olie’ waren, zo hebben ze bij de politie verklaard. De laatste kan zich niks meer van de ontmoeting herinneren.

Van M. ontstak in woede, toen de jongen hem zonder reden uitschold met het woord kanker erin. Het werd hem zwart voor het ogen, zo vertelde hij tijdens zijn strafzaak, omdat zijn nicht aan kanker leed.

De jongen kreeg eerst meerdere klappen op zijn gezicht, waardoor zijn ogen dicht kwamen te zitten. Het slachtoffer liep ook kneuzingen op in zijn gezicht. Hij werd tegen de grond gewerkt, waar de jongen werd geschopt.

De neus van het slachtoffer werd zodanig geraakt, dat deze nog steeds niet hersteld is. Vermoedelijk moet de jongen nog worden geopereerd om de schade te herstellen.

Van M. kwam na de afranseling snel tot zijn positieven. Toen hij besefte wat hij had aangericht, bood hij direct zijn excuses aan.

Hij belde ook met de ouders van het slachtoffer. Van M. meldde zich bovendien vrijwillig bij de politie. Hij had veel spijt van zijn agressieve daad, zo zei hij deze week tegen de rechter.

De officier van justitie vond dat de reactie van Van M. op de opmerking van de jongen alle perken te buiten ging. Hij had ook moeten zien dat het om een jonge jongen ging. De politierechter was het daar helemaal mee eens.

De aanklaagster eiste een werkstraf van 50 uur en ruim 900 euro schadevergoeding. Volgens haar was die vergoeding passend door de ellende die het slachtoffer heeft doorgemaakt.

Advocaat Thei Houben pleitte voor een deels voorwaardelijke werkstraf. De raadsman vroeg ook om een lagere vergoeding. Hoewel de situatie van het slachtoffer zeker niet prettig was, vond Houben een vergoeding tussen de 300 en 400 euro meer op haar plaats.

De politierechter volgde het verweer van de advocaat niet.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons