Vier meningen over ja-neevraag busbrug Zaandam

© Archief

Rob Swart
Zaandam

Hoe het kan dat het in 28 jaar niet is gelukt om de busbrug in Zaandam helemaal open te zetten, is donderdagavond helemaal duidelijk geworden. Over de vraag of geld om verkeersmaatregelen te nemen wel of niet gereserveerd moet worden, verdeelden de partijen zich in drie kampen en voegde de wethouder daar nog een vierde mening aan toe.

Onder aanvoering van de VVD willen zeven partijen dat de gemeenteraad nog voor de verkiezingen 1,24 miljoen uittrekt voor maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren als de busbrug ook in de spits open gaat.

Dat geld komt bovenop een bedrag dat al klaar ligt voor maatregelen die toch genomen worden, ook als de brug in de spits dicht blijft.

De partijen willen daarmee laten zien dat de brug echt open gaat en ze hopen ook dat het iets sneller kan dan pas in 2020.

Rosa, GroenLinks, SP en CDA zijn tegen het initiatief van de VVD. Niet dat ze alle vier tegen een open brug zijn, maar wel zijn ze alle vier voor een zorgvuldig genomen besluit, dat nou eenmaal tijd kost. Ruud Pauw (Rosa) kwalificeert de actie van de VVD als ’verkiezingsretoriek’.

Vrachtwagens

D66 wil zich aan de kant van de VVD scharen, maar is absoluut tegen vrachtverkeer op de brug. Tot nu toe hebben burgemeester en wethouders daar nog geen beslissing over genomen.

Voor Jan de Vries (D66) is het doorslaggevend en hij steunt het plan van de VVD niet, als de brug niet - net als nu - dicht blijft voor vrachtwagens.

VVD’er Gerard Ram sputterde even tegen, maar realiseert zich ook dat met D66 erbij, er een meerderheid voor zijn plan is. Zo begonnen in de vergaderzaal de onderhandelingen die doorgaans in de achterkamertjes plaatsvinden.

Marc Wit (CDA) vond het geen manier van doen. Hij wil dat zo’n besluit door een deskundige wordt voorbereid en niet even vlug door een paar raadsleden wordt uitonderhandelt. Uit protest verliet hij de vergadering.

Wethouder Addy Verschuren leek het vervroegd apart zetten van een budget niet zo belangrijk te vinden, maar is er erg tegen dat de raad zich uitspreekt over een vrachtwagenverbod op de brug.

Het organiseren van verkeer is meer dan alleen verkeersveiligheid, het gaat ook over doorstroming en bereikbaarheid. Hij wil eerst deskundig advies.

Van duidelijkheid is nu nog geen sprake. Maar die komt als de raad er op 15 maart over beslist.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.