Kunstplein Schagen: ’Hier kan ik uren ronddarren’

Anja Kruijer en dochter Yvette (met kinderen Ferre op de arm en Roan staand) bewonderen handgemaakte ringen bij Angel's Rings.© Foto Marc Moussault

1 / 2
Esther Raatgers
Schagen

Met wat Italiaanse luistermuziek op de achtergrond hangt er een serene sfeer in de Schager Muziektuin. Deze zondag even geen keur aan bands en koren. Alleen Singing Surrender laat vanaf half twee in de muziekkoepel van zich horen. In plaats daarvan stellen vele kunstenaars van heinde en ver hun werk ten toon.

Zestig kramen telt deze elfde editie van het Schager Kunstplein. Kunstschilders, fotografen, keramisten, glasblazers, sieradenmakers en live dichters; je kunt het zo gek niet bedenken of het is op de markt te vinden.

Achter de muziekkoepel laat een glasblazer zien hoe hij glas versmelt tot tere vaasjes of gedetailleerde bloemen. Belangstellenden staan geboeid naar zijn verhaal te luisteren.

Pentekeningen

Verderop staat Ryt Kooistra met haar pentekeningen en keramische beelden. ,,Ik ben gewend groot te werken. Ik heb nu wat kleinere beelden gemaakt en daarmee stap ik echt uit mijn comfortzone.”

In haar kraam staan boeiende pentekeningen. Met hun doorgaande lijnen en plotseling verschijnende figuren hebben de tekeningen iets weg van de oneindigheid van M.C. Escher.

Schilderijen

Verder staat Jan Komen met zijn schilderijen. Ze ogen wat donker, maar dat geeft de schilderijen ook iets sfeervols.

Komen: ,,Toen ik doof werd en mij minder met muziek kon bezighouden, ben ik dit gaan doen. Ik heb les bij Herman Smorenburg, een heel goede fijnschilder uit Alkmaar. Hij geeft mij tips en daarna werk ik zelf aan mijn schilderijen verder.”

Inmiddels weten vele belangstellenden uit Schagen en omstreken het Kunstplein te vinden. De bezoekers blijven gestaag binnenstromen. ,,Ik ga er ieder jaar kijken en dan kan ik er uren ronddarren”, vertelt een trouwe bezoekster.

Inspiratie

Ook deze kunstmarkt biedt meer dan genoeg inspiratie voor eenieder die zelf graag met z'n handen werkt of op zoek is naar een nieuw kunstwerk voor aan de muur, in de tuin of om de nek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.