Schager Paasvee wil op lijst van immaterieel erfgoed

Paasvee 2017.
© Archief
Schagen

De ’Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschtentoonstellingen van Vee’ te Schagen wil dat de Paasveetentoonstelling op de lijst met nationaal immaterieel erfgoed komt te staan.

Tijdens de algemene ledenvergadering werd dit idee aangedragen, nadat eerder ook het West-Friese dialect al op die lijst was gezet.

Kenniscentrum

Immaterieel erfgoed zijn sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed, zo staat op de site van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Elfstedentocht

De lijst omvat onder meer evenementen als de Friese Elfstedentocht, diverse harddraverijen, paardenmarkten en bloemencorso’s.

Verder staan bijvoorbeeld activiteiten als het bakken van poffertjes, de viering van 4 en 5 mei, kievitseieren rapen plus folklore en klederdracht op de lijst.

De Paasveetentoonstelling voldoet volgens leden van de vereniging aan de criteria die door het kenniscentrum worden gesteld.

Levende cultuur

Zo kun je bij de Paasvee na 125 jaar wel spreken over ’levende cultuur die wordt voortgezet door een opeenvolging van beoefenaars’.

Ook zien beoefenaars dit als erfgoed, zijn zich bewust van veranderingen in het verleden en staan ze open voor veranderingen in de toekomst.

Daarbij is de Paasvee niet in strijd met internationale mensenrechtenverdragen en Nederlandse wetgeving. Bovendien wordt het welzijn van betrokken dieren niet geschaad.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.