Surfer Van Rijsselberghe al klaar in Medemblik

Surfer Van Rijsselberghe al klaar in Medemblik
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe.
© ANP
MEDEMBLIK

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft in de aanloop naar de WK in alle olympische klassen in Aarhus (30 juli - 12 augustus) nog veel werk te verrichten. De tweevoudig olympisch kampioen slaagde er bij de jaarlijkse zeilregatta op het IJsselmeer bij Medemblik niet in om de medalrace te bereiken.

De 29-jarige op Texel geboren plankzeiler, die nog een trainingsachterstand heeft, kwam op de voorlaatste wedstrijddag als negende, zevende en elfde over de finish.

Daarmee belandde hij op de zestiende plek in de eindstand. Eerder deze maand moest hij bij de wereldbeker in Hyères genoegen nemen met de 27e plaats.

Kiran Badloe, die met Van Rijsselberghe de strijd moet aangaan om het olympische ticket voor Tokio 2020, handhaafde zich op de vierde plek.

Hij maakt zaterdag in de finale nog een minieme kans op brons. Bij de vrouwen ligt Lilian de Geus (derde) nog altijd op medaillekoers.

Daphne van der Vaart begint als koploper aan de medalrace in de Laser Radial, met Maxime Jonker als nummer drie. Annemiek Bekkering en Annette Duetz verdedigen in de finale hun leidende positie in de 49erFX.

De Deen Kim Andersen, sinds november 2016 de voorzitter van de overkoepelende organisatie World Sailing, bracht vrijdag een bezoekje aan de jaarlijkse regatta in Medembli.

Andersen praatte daar onder anderen bondscoach Jaap Zielhuis bij over de veranderingen die eerder deze maand voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 op bestuurlijk niveau zijn overeengekomen.

De voorzitter vindt dat het olympisch zeilen tijdig een nieuwe en goede weg heeft ingeslagen.

Met onder meer vier gemengde zeilklassen, van de tien op het olympische programma, komt de internationale federatie tegemoet aan de wens van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het aantal vrouwen en mannen op olympisch niveau gelijk te trekken. ,,Dat is bij ons nu in balans. Op die manier blijven we op allerlei gebieden relevant, zeker ook voor de jeugd'', betoogde Andersen.

Surfer Van Rijsselberghe al klaar in Medemblik
Eerste dag Medemblik Regatta 2018.
© Archief

Volgens Andersen heeft zeilen in het verleden meer dan voldoende waarde en aanzien opgebouwd om de olympische status te behouden.

,,We hebben een lange olympische traditie en daar zijn we trots op. We beschikken bovendien over een goede reputatie op bestuurlijk gebied. Maar elke 'oude' sport staat onder druk doordat er nieuwe sporten bij komen op de Olympische Spelen. Na Rio 2016 hebben wij al dertig startposities moeten inleveren. We zullen heel attent moeten zijn om een nieuwe ingreep door het IOC te voorkomen.''

Andersen erkende dat zijn organisatie nog een lange weg heeft te gaan om alle vereiste hervormingsplannen uit te voeren. ,,Onze wedstrijdkalender voor de olympische klassen bijvoorbeeld is perfect, maar dan alleen als een jaar honderd dagen meer telt. Aan die overvolle agenda zullen we toch echt wat moeten gaan doen.''

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons