Door kinderen opgegraven Romeins sieraad in museum Heiloo

Door kinderen opgegraven Romeins sieraad in museum Heiloo
© Gemeente Heiloo
Heiloo

Drie jaar geleden opgegraven door schoolkinderen, en zaterdag te zien in archeologisch museum Baduhenna in Heiloo: een bronzen armbandje uit de Romeinse tijd.

In 2015 werden, voordat de wijk Zuiderloo in Heiloo werd gebouwd, grote sleuven gegraven voor archeologisch onderzoek. ,,Kinderen uit een aantal schoolklassen hebben ons toen geholpen met de opgravingen’’, vertelt Fons Morsch, de voorzitter van Baduhenna.

,,Ze hebben zitten getroffeld en geschaafd en werkten met de zeef. Drie kinderen, Jaap, Stan en Lisa, stuitten toen op iets bijzonders. We hebben de archeloog erbij gehaald. Het zag er uit als een roestig voorwerp. Ze hebben het netjes, zoals dat hoort als archeoloog, in een zakje gedaan met een kaartje met hun namen erop.’’

Armbandje

Dat is bij archeologe Silke Lange uit Heiloo terechtgekomen. ,,Zij heeft aan de gemeente budget gevraagd, en gekregen, om het voorwerp schoon te maken en te conserveren. Het blijkt een bronzen armbandje uit de Romeinse tijd te zijn.’’

Hoe het armbandje er nu precies uit ziet, weet Morsch oprecht niet. ,,Niemand mag het zien voordat het zaterdag wordt tentoongesteld. Daar is Silke heel streng in.’’ De scholieren, nu 14 en 15 jaar, mogen het armbandje als eersten zien, voordat het de vitrine van het museum in gaat.

Door Baduhenna is voor de gelegenheid een kleine tentoonstelling ingericht met meer voorwerpen uit de Romeinse tijd die in Heiloo zijn gevonden. Het armbandje ligt er alleen zaterdag. Daarna gaat het naar het provinciaal archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum.

Het museum van Baduhenna, onder de rechter toegangspoort van het hoofdgebouw van de Willibrordusstichting, is zaterdagmiddag geopend van 1 tot 5 uur.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons