Karsten Tenten wil snel weer produceren

Karsten Tenten wil snel weer produceren
Bedrijfsleider Jan Willem Algra toont in 2016 de nieuwe Opera 2400 tent.
© Foto Theo Groot.
Zwaag

De medewerkers van Karsten Tenten zetten alles op alles om het bedrijf snel weer operationeel te krijgen, na de verwoestende brand van vrijdagavond. Volgens bedrijfsleider Jan-Willem Algra zou het ’als het even kan morgen al’ weer kunnen draaien met productie en verkoop, zodra een alternatieve plek en materiaal geregeld zijn. ,,Winkel en atelier en alles wat er in stond is verloren, maar Karsten zelf is er nog gewoon, de reputatie van het merk is onverwoestbaar. Die passie voelen we allemaal.’’

De bedrijven aan de Factorij die zaterdag niet toegankelijk waren in verband met de verspreiding van asbestdeeltjes, kunnen weer worden betreden, de gemeente maakte zondagmiddag bekend dat de afzettingen zijn opgeheven. Wel moeten de bedrijven hun dak en groenstroken laten reinigen door een gecertificeerde schoonmaker.

Karsten Tenten is druk bezig een tijdelijk onderkomen te regelen voor het atelier. Tientallen bestellingen die nèt waren afgerond zijn verloren gegaan bij de brand. Niets is gespaard gebleven, behalve de mallen van de tenten, die veilig lagen opgeslagen in het naburige pand van de eigenaars. De aanschaf van een computergestuurde snijtafel, ruim een jaar geleden, heeft er bovendien voor gezorgd dat de ontwerpen digitaal beschikbaar zijn. Dat is nu een groot voordeel. ,,Machines zijn relatief snel vervangbaar’’, zegt Algra.

Karsten Tenten wil snel weer produceren
Het bedrijspand voor en na de brand

De directie krijgt veel steun. ,,Dat heeft ons wel geholpen. Er is veel begrip onder onze klanten en de mensen in het dorp. We worden overladen door honderden steunbetuigingen. Dat doet ons goed. De catastrofe was nog maar nauwelijks te overzien of de loco-burgemeester kwam al langs om steun te betuigen, gevolgd door de burgemeester zelf. De Veiligheidsregio heeft ontzettend knap werk verricht, zowel qua aanpak als nazorg. Petje af.”

Niet alleen bestellingen lagen te wachten, ook wat reparaties betreft zijn tientallen tenten verloren gegaan. ,,Veel dingen van mensen die van plan waren het met Pasen te komen ophalen.’’ Hij raadt gedupeerden aan het verlies bij hun eigen verzekering te claimen, omdat dit sneller gaat. ,,Anders belandt het in de grote stapel.’’

Bijeenkomst

Omdat er veel vragen leven onder klanten, omwonenden en bedrijven verzorgt Karsten Tenten zaterdag 17 maart een bijeenkomst om die te beantwoorden en helderheid te scheppen over de huidige stand van zaken. De plaats waar die bijeenkomst wordt gehouden wordt binnenkort bekendgemaakt via www.karstentravelstore.nl. Iedereen die hier behoefte aan heeft is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Voor het personeel - er werken tussen de 45 en 50 mensen - was er zaterdag een besloten bijeenkomst in een café om elkaar te steunen. ,,Dat was een mooi moment’’, zegt Algra. Maandag komen de mensen van Karsten Tenten opnieuw bijeen, nu om de plannen aan te horen en af te stemmen wie wat kan doen om zo snel mogelijk opnieuw te beginnen. Want dat is wat Karsten en alle betrokkenen willen: verder.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons