Koerdische vrienden maken droom waar: ’hummus en falafel’ in Alkmaarse zaak

De vier vrienden in hun Alkmaarse Daya.© Foto Erna Faust

Cas Broxterman
Alkmaar

Op de menukaart staan gerechten die ze kennen uit de keuken van hun moeders. Daya aan de Achterstraat in Alkmaar is een conceptwinkel waar vegetarisch eten wordt geserveerd. „En daya betekent moeder”, zegt Mo Zahir (29).

Het mag duidelijk zijn waar vier vrienden uit Koerdistan hun inspiratie vandaan halen voor het eten.

De ouders van Zahir, Salar Darwish (32), Yosef Arab (21) en Kurdo Menmi (33) zijn los van elkaar met hun kinderen naar Schagen gevlucht. Daar ontstond een ondernemersdroom. „We hebben jaren terug tegen elkaar gezegd dat we iets voor onszelf wilden beginnen.”

Vleesvervangers

Wat precies, bleef lang onduidelijk. Het werd een zaak met vegetarische gerechten, die ingrediënten uit hun eigen cultuur bevatten. Hummus en falafel staan centraal. Hummus is een puree op basis van onder meer kikkererwten en sesamzaadsaus. Falafel bestaat uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen.

Vervangers van vlees dus. Ze produceren alles zelf en doen het onder meer tussen wraps of op pizza’s. De wraps hebben namen zoals Mana (Grieks), Oemmi (Arabisch) en Madre (Italiaans). „Inderdaad”, zegt Zahir, „dat betekent allemaal ’moeder’.”

Ziekenhuis

„Er is al iemand van de Partij van de Dieren in de zaak geweest. Ze zei dat we vanwege ons concept binnen haar partij een hot item zijn”, vertelt Darwish. „En in het ziekenhuis waar ik werk vroegen ze of ik niet een keer lunch kan verzorgen”, vult Zahir aan.

In het ziekenhuis bouwde Zahir alvast persoonlijke zekerheid op. Net als de rest trouwens. Darwish doet ICT bij Microsoft, Menmi werkt als vertegenwoordiger bij de gemeente Amsterdam en Arab doet een studie criminologie. Ze leveren allemaal een stukje van hun tijd en salaris in voor het runnen van Daya.

„Omdat we zeker weten dat het iets gaat worden”, stelt Zahir. „Om daarvan overtuigd te raken, hebben we elkaar nodig gehad. Je vormt met z’n vieren een soort yin en yang. Omdat we elkaar al jaren kennen, durven we eerlijk tegen elkaar te zijn.”

Daya is een conceptwinkel waar naast de gerechten ook veel spullen worden verkocht. Zoals drinkbekers met de tekst ’You are the hummus to my falafel’. „En bij wijze van spreken moet je straks de tafel waar we nu aan zitten kunnen kopen”, zegt Menmi.

De ambitie is om na deze eerste zaak in Alkmaar door te groeien naar meer locaties. „Maar we willen onze cultuur nooit uit het oog raken. Het moet wel duidelijk blijven dat dit ooit ons idee was. Vier vrienden die jarenlang hebben gezocht naar hoe ze iets voor zichzelf konden beginnen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.