’Rijk van Rorik’, plan voor duurzaam fietshotel bij A9 in Beverwijk

Bart Vuijk
Beverwijk

Een fietshotel met een ’circulair restaurant’, genaamd Rijk van Rorik, komt waarschijnlijk in het park De Buitenlanden, aan de ’andere kant’ van de A9 in Beverwijk.

Dit is een plan van vier ondernemers uit het Amsterdamse horecawezen die de handen ineen hebben geslagen. Hun voorlopige plan voor Rijk van Rorik won het van zeven andere plannen, die minder kansrijk werden geacht.

Park

Het RAUM (recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer), dat De Buitenlanden beheert voor de gemeente, had een soort prijsvraag uitgeschreven voor het beste plan in dit gebied. Het had ooit een mooi groen park moeten worden, maar midden in zijn ontwikkeling is dit gestokt door een plotseling opgedroogde subsidievijver. Sindsdien wordt er geen gebied meer aangekocht door de overheid om het park uit te breiden. Behalve een half fietspad, een parkeerplaats, een wervend bord en wat schrale boomaanplant is er niet veel te zien. Het park wordt nu voornamelijk gebruikt als hondenuitlaatplek.

In de plannen stond echter altijd nog een ’stadsboerderij’, een pand dat een ondernemer mag neerzetten om er iets ’recreatiefs’ voor de parkbezoekers te doen. Vorig jaar riep het RAUM ondernemers op om hiervoor plannen in te dienen.

Financieel haalbaar

Rijk van Rorik krijgt een 9 voor visie, financiële haalbaarheid en de motivatie en het curriculum vitae van de ondernemers. Daarmee wonnen deze horeca-ondernemers het van het plan ’Kennemer Fruit en Varkens’, Stadsboerderij, Vuurlinie, belangenvereniging Wijkermeer, Blik op de Buitenlanden, Hondencentrum en ’t Zwaansnest. het RAUM stelt het wel op prijs als de ondernemers van Rijk van Rorik met enkele andere ondernemers uit dit rijtje gaan samenwerken.

Rijk van Rorik wordt een ’zelfvoorzienend restaurant’ en een fietshotel waar natuur en landschap centraal staan. De ondernemers zoeken samenwerking met de omgeving en zien kansen met het Oer-IJ, de rivier die ooit in dit gebied door het deltalandschap slingerde. Eten uit eigen tuin, een bloemenpluktuin, natuurspeeltuin, ’circulair event veld’, boomgaard, ’eco lodges’ en een vogelvijver worden genoemd als voorbeelden van wat er in het recreatiegebied gaat gebeuren.

Rijk van Rorik

Rijk van Rorik wil hiermee een plek creëren die bezoekers inspireert om op een bewuste, verantwoorde manier om te gaan met de natuur. RAUM ziet dit als een aanwinst voor Beverwijk en het sluit goed aan bij de recreatieve invulling van De Buitenlanden.

De ondernemers hebben hun plan volgens RAUM financieel goed uitgewerkt. Zij hebben ervaring met het realiseren van financiering en zij verwachten voor dit project de financiering rond te krijgen. Het plan zal in fases worden uitgevoerd. Nu moeten de initiatiefnemers een ondernemersplan schrijven, dat op 1 juni wordt getoetst. Begin juli wordt het plan gepresenteerd aan het bestuur van het RAUM en daarna aan de gemeenteraad van Beverwijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.