Meerderheid raad Schagen wil geen ’blokkade’ op zonneweides in buitengebied

Marten Visser
Schagen

Er komt geen ’blokkade’ op grootschalige zonneweides in het groene buitengebied van de gemeente Schagen. De gemeenteraad heeft dit dinsdagavond besloten.

Aanvragen die er al liggen worden in behandeling genomen, nieuwe aanvragen worden ’geparkeerd’ tot er beleid is gemaakt voor zonneweides, zo besloot de raad.

Ook in Schagen moet meer energie duurzaam worden opgewekt, maar in hoeverre mag dit ten koste gaan van het groene buitengebied? Burgemeester en wethouders vinden dat er dringend beleid voor moet worden opgesteld.

Maar, zo tekende het gemeentebestuur op voorhand aan: diverse aanvragen voor zonneweides in het buitengebied die al zijn gedaan kunnen niet geblokkeerd worden.

Volgens wethouder Jelle Beemsterboer wordt elke aanvraag zeer kritisch bekeken, maar staat het bestemmingsplan (meestal vastgesteld door de provincie) zonneweides vaak toe en moet er dus meegewerkt worden.

Een voorstel van Jess, D66 en Duurzaam Schagen om op de rem te trappen en alle huidige aanvragen in de ijskast te zetten tot er een ’gemeentelijke zonnepanelenbeleid’ is haalde het uiteindelijk niet. Tot vreugde van Beemsterboer. ,,Dan zouden we in strijd moeten handelen met het bestemmingsplan en dat kan niet.’’

Subsidie

Volgens Friso Teerink van Duurzaam Schagen is dat onzin. ,,Toen die bestemmingsplannen gemaakt werden ging het nog niet over zonneweides, dus die aanvragen kunnen we best weigeren.’’

Veel van de plannen voor zonnepanelen zijn volgens hem ’subsidie-gedreven’. ,,Bedoeld om geld te verdienen. Als het geld binnen is verzinnen ze weer een ander project.’’ Diverse fracties zouden liever zien dat bedrijfspanden vol komen te liggen met zonnepanelen, omdat dit niet ten koste gaat van natuur en landbouwgrond.

’Uit de heup schieten’, noemde inspreker Cor de Graaf dit. De bollenteler wil op zijn perceel aan de Belkmerweg graag een zonneweide maken. ,,’Eerst de daken vol’, bekt lekker, maar het is niet de oplossing. Ten eerste lukt het nooit en zelfs als je alle daken vol zou leggen met panelen wek je nog maar negen procent op van de energie die nodig is.’’

De ondernemer kreeg steun van onder meer VVD, CDA en PvdA. De laatste fractie besloot tijdens een korte schorsing zijn kritiek op het voorstel te laten varen. Volgens CDA-fractieleider Sander Lensink is beleid maken noodzakelijk, alle aanvragen die er nu liggen blokkeren is dat niet.

Uiteindelijk moeten iedereen wennen aan zonnepanelen, aldus Merieke Bredewold van Wens4U. ,,De energievoorziening van de toekomst zal bovengronds zichtbaar zijn. En niet meer ondergronds zijn, zoals het gas van nu. Dat moeten we accepteren.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.