Misdaadcijfers sterkst omlaag in Noord-Holland

1/2
Rijswijk

Noord-Holland is een van de provincies waar de misdaad het sterkst daalt. Dat blijkt uit de donderdagmiddag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de matige prestaties van de hoofdstad - in Amsterdam namen de misdaadcijfers minder snel af - behoort Noord-Holland met een daling van 35 procent geregistreerde misdrijven tot de sterkste dalers van Nederland.

Het beeld van Nederland als boevenparadijs wordt niet door feiten ondersteund. Sinds 2012 werden dertig procent minder misdrijven geregistreerd. Het aantal slachtoffers daalde met bijna een kwart. Toch nam het veiligheidsgevoel van de gemiddelde Nederlander nauwelijks toe. Voelde in 2012 37 procent van de burgers zich weleens onveilig, vorig jaar was dat 34 procent. Hetzelfde percentage als in 2016.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) baseert zijn cijfers op de Veiligheidsmonitor en door de politie geregistreerde misdrijven. De Veiligheidsmonitor peilt iedere twee jaar of mensen slachtoffer zijn geweest van een misdrijf, ook wanneer er geen aangifte is gedaan bij de politie. De geregistreerde meldingen betreffen aangiftes en door de politie ontdekte delicten.

De vooruitgang in cijfers is indrukwekkend. Was in 2012 nog sprake van 4,9 miljoen gemelde delicten, in 2017 was dat aantal gedaald tot nog ’maar’ 3,8 miljoen. Ook het aantal door de politie geregistreerde misdrijven nam fors af van 1,2 miljoen in 2012 tot 800.000 in het afgelopen jaar.

De dalende criminaliteitscijfers gelden voor alle regio’s in Nederland. Alleen grote steden als Amsterdam en Rotterdam blijven wat achter.

Noord-Holland

Het aantal verdachten van misdrijven daalde de afgelopen jaren gestaag. In 2017 werden 11 procent minder verdachten in de politieadministratie opgenomen. Daarin staan nu nog 170.000 namen genoteerd, bijna een derde minder dan in 2012.

Relatief de grootste kans om een potentiële crimineel tegen het lijf te lopen is een bezoekje aan Den Haag. Met 175 verdachten per tienduizend Hagenaars is de hofstad opnieuw de meest verdachte stad van Nederland. Rotterdam volgt op de tweede plaats met 168 verdachte inwoners.

Boven Noordzeekanaal

Ook boven het Noordzeekanaal is het niet overal pluis. De meeste verdachten bivakkeren in Den Helder (129) Maar ook in Hoorn (116), Zaanstad (112), Heerhugowaard (106) en Alkmaar (105) huizen er relatief veel. Purmerend en Beverwijk blijven met 94 verdachten per tienduizend inwoners niet ver achter. Daarbij vergeleken is Castricum een osase van veiligheid. Hier registreerde de politie maar 40 verdachten.

Zwart-wit: Criminaliteit

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons