Bij Pascal Zuid mag lezen ook leuk zijn

Bij Pascal Zuid mag lezen ook leuk zijn
Bayron Strijdonck, Nina Dekker, Lucas Koopmans en Nora Wennekes liggen heerlijk te lezen in de nieuwe bibliotheek.
© Foto Wim Egas
Zaandam

Elke leerling van vmbo Pascal Zuid heeft tegenwoordig een leesboek in de schooltas. Een zelfgekozen leesboek om voor of na het verplichte schoolwerk of in een tussenuur te lezen. En wie toevallig geen boek mee heeft, kan snel een boek lenen in de nieuwe bibliotheek.

Veel scholen hebben een mediatheek, waar leerlingen met allerhande multimedia hun werkstukken kunnen voorbereiden, studie-uren kunnen vullen of lesstof kunnen verrijken. Maar lezen voor het plezier is er vaak niet bij.

Op Pascal Zuid spelen ze in op de landelijke zorg over de kwaliteit van het leesonderwijs en de afgenomen leeszin van kinderen. Netflix kijken, computerspelletjes spelen, sporten, huiswerk maken, sociale media volgen: veel kinderen zeggen dat ze door al die dingen al zoveel moeten dat ze geen tijd hebben om te lezen. Maar is dat wel zo? Wie goed kan lezen, de woorden en hun betekenis herkent, de teksten inhoudelijk kan begrijpen geeft zichzelf zoveel meer bagage in het leven mee.

Wiskundesom

,,Letters happen, leuk en goed’’, zeggen Sonja Heling (teamleider onderbouw) en Tineke Emmer (leerlingencoördinator onderbouw). Ze onderschrijven de kracht van goed kunnen lezen, zeker nu de school ook een havo-kansklas heeft. Die vaardigheid voegt veel toe aan de toekomstmogelijkheden van kinderen. Neem bijvoorbeeld een wiskundesom: die bestaat vaak uit het lezen van een tekstopdracht, nodig om de som te kunnen oplossen. Maar dan moet je die tekst wel begrijpen. Met de vakgroep Nederlands constateren ze dat er op school veel verschillende leesniveaus zijn. Er zijn leerlingen die niet of nauwelijks bekend zijn met een bibliotheek of die thuis amper lezen.

Woltjerstichting

Een financiële bijdrage van de Woltjer Stichting maakte het Pascal Zuid mogelijk een eigen bibliotheek op te richten. Nog niet alle boekenkasten (in elkaar gezet door leerlingen van de afdeling techniek) zijn al gevuld maar dat is ongetwijfeld wel het geval als de bibliotheek donderdag 22 februari wordt geopend met een ceremonie waarbij ook het speciale poëzieproject met stadsdichter Ellis van Atten op school aandacht krijgt.

De bibliotheek krijgt een eigen bibliothecaris, er komen enkele computers om snel een boek te kunnen opzoeken en de nu nog handmatig genoteerde boekenuitleen wordt straks digitaal verwerkt. Fictie en non-fictie, natuurlijk ook nog wat studiemateriaal voor wie het zo uitkomt, stripboeken en straks ook tijdschriften en kranten. Alles om het lezen leuker te maken. De bibliotheek komt uiteraard in beeld tijdens de Expeditie Pascal Zuid (de laatste editie is op 21 februari), een nieuwe vorm van open lessen voor toekomstige leerlingen.

Heling en Emmer vertellen: Een leerling (en tevens jeugdspeler van AZ) meldde onlangs vol trots dat hij voor de eerste keer in zijn leven een heel boek had uitgelezen: over stervoetballer Arjan Robben. En hij had genoten. Dan staat hem nog een mooie leescarrière te wachten met de boeken over René van der Gijp, Johan Cruijff en andere profs.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons