Voortuin kasteel Assumburg vernieuwd

Leo van der Werff is bezig met het straatwerk op het voorterrein van Assumburg.

Leo van der Werff is bezig met het straatwerk op het voorterrein van Assumburg.© Foto Ronald Goedheer

Friso Bos
Heemskerk

Het voorterrein van kasteel Assumburg in Heemskerk wordt op de schop genomen. ,,Eindelijk’’, zegt Michiel Broos, van Stayokay Heemskerk. ,,Het voorterrein vormde zo’n contrast met die prachtige kasteeltuin, ik ben heel blij dat het straks aan de voorkant ook zo mooi is.’’

De omgeving van kasteel Assumburg wordt mooier en mooier.

,,Dat het voorterrein nu wordt aangepakt is te danken aan het feit dat de Nationale Monumenten Organisatie, de gemeente Heemskerk en Stayokay elkaar gevonden hebben’’, vertelt Broos. ,,Door het samen te doen is ook het financieel mogelijk.’’

Parkeerplaats

De kasteeltuin aan de achterzijde van Assumburg was de eerste en grootste stap.

,,Daarna is het bezoekerscentrum, het Koetshuys, er gekomen. En afgelopen zomer is ook de parkeerplaats fantastisch aangepakt. Doordat daar ook de gasten van Stayokay kunnen parkeren werd het interessant om ook het voorterrein van het slot eindelijk aan te pakken. Voorheen stonden daar gewoon auto’s op geparkeerd. Daardoor kregen we vaak van die kuilen en modderpoelen.’’

Kerstbeurs

Deze moerassige praktijken behoren vergoed tot het verleden. ,,We hebben nieuwe klinkerpaden, de voortuin is mooi vlak en wordt na de Kerstbeurs ingezaaid. Ook zijn er stukken met schelpen bestrooid’’, zegt Broos.

,,Het terrein is autovrij, dus we hoeven niet bang meer te zijn voor bandensporen. De voortuin is in de nieuwe indeling makkelijker te gebruiken voor evenementen, maar het blijft ook een tuin waarin de gasten van de Stayokay fijn kunnen relaxen of spelen. Ook mooi; de tuin is wat meer open, dus het kasteel is beter te zien.’’

Maar zelfs na de voortuin is de klus nog niet geklaard. ,,In de muur tussen het bezoekerscentrum en het kasteel worden twee openingen gemaakt’’, vervolgt Broos. ,,Op de plekken waar nu die grote poorten zitten. Het idee is een open zichtlijn vanaf het bezoekerscentrum naar het kasteel te maken.’’

En dan als allerlaatste is het stukje oprijlaan aan de weg aan de beurt. Daar liggen tijdens de klus in de voortuin hopen zand, stenen en er staan machines. ,,Dat paste nu nog even niet in het budget.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.