Zaanstad gaat na hoe criminelen buiten te houden

© Archief

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente laat onderzoeken of de eigen organisatie criminelen van dienst is of dat zou kunnen zijn.

De lokale overheid kan voor boeven een interessant doelwit zijn.

De gemeente gaat over vergunningen, beschikt over informatie die niemand anders heeft, geeft rijbewijzen en identiteitsbewijzen uit, is betrokken bij handhaving en controles en bepaalt in veel gevallen wat er gebeurt.

Dat biedt legio mogelijkheden voor wie op oneerlijke wijze wil profiteren. Zo kan er onroerend goed verhandeld worden om geld wit te wassen, kunnen vergunningen aangevraagd worden die vervolgens misbruikt worden, of kan informatie gestolen of beïnvloed worden. ’

Ambtenaren worden gevraagd dienstverlenend te zijn, maar moeten ook alert zijn om sommige transacties en verzoeken van burgers of ondernemers heel kritisch te beoordelen.’

Criminelen kunnen gebruik maken van een lek in de gemeentelijke organisatie of van hulp die zij vanuit het stadhuis krijgen.

Het onderzoek dat Zaanstad nu laat doen gaat over de vraag op welke plaatsen de gemeente kwetsbaar is. Het onderzoek richt zich zowel op de ambtenarij als het bestuur.

Ondermijning

Het is de gemeenteraad die op initiatief van Juliëtte Rot (DZ) om het onderzoek heeft gevraagd. Zaanstad is begonnen met een campagne tegen ondermijning, de vermenging van onderwereld met reguliere ondernemingen en organisaties.

Het is een van de hoofddoelen van de gemeente geworden en inmiddels zijn horecazaken gesloten en vergunningen geweigerd.

Ook het bestrijden van wietkwekerijen hoort er bij. De gemeenteraad vindt dat Zaanstad daarbij ook kritisch naar de eigen organisatie moet kijken.

Een aspect waar de gemeenteraad ook aandacht voor heeft gevraagd is de druk die uitgeoefend kan worden op ambtenaren of bestuurders die het binnendringen van criminelen moeten zien tegen te houden. De gemeente moet alles doen om te zorgen dat zij zich veilig voelen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.