Makkelijk een nieuwe, groene tuin

Joella Schouten en Leonie Borst staan in Sint Maarten voor de auto, die Dirk Goudsblom en Rob Zuidweg van een finishing touch voorzien.

Joella Schouten en Leonie Borst staan in Sint Maarten voor de auto, die Dirk Goudsblom en Rob Zuidweg van een finishing touch voorzien.© Foto Leo Boelens

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

Hoe verleid je mensen om een groene tuin aan te leggen? Door het ze makkelijk te maken. Het project Groenspoor biedt kant-en-klare ’bioborders’ aan. Om te beginnen aan de toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk Melco in Heiloo.

Waarom zijn groene tuinen zo veel beter dan tegeltuinen? „Mensen worden opgewekt van een groene tuin’’, zegt Dorien Kotterman, initiator van het project. „Groen bevordert je gezondheid. Het blijkt dat een huis in een groene buurt meer waard is dan een in een versteende buurt. En een groene buurt is gezelliger, mensen ontmoeten elkaar in het groen.” In een groene tuin loopt het water bij hoosbuien veel beter weg, waardoor wordt voorkomen dat kelders en soms woonkamers onderlopen. Ook dieren zoals mussen, bijen en vlinders hebben belang bij groene tuinen, aldus Kotterman.

,,Mensen denken dat een groene tuin duurder is en meer onderhoudt vergt. Maar als je potten op je tegels neerzet, moet je die ook onderhouden, schoonmaken en af en toe vervangen.’’ Als je de juiste grond en planten hebt, hoeft het niet veel tijd en geld te kosten, zegt Kotterman. Maar hoe weet je dat? ,,We gaan het makkelijker maken. We hebben tuinarchitect Arjan Boekel uit Heiloo gevraagd bioborders te ontwerpen. Hij heeft een uitgebreid pakket samengesteld van biodiverse borders, die ook voor dieren goed zijn. Ze kunnen jarenlang blijven staan en zijn onderhoudsarm. Zo maakt hij gebruik van typen planten die direct zo groeien dat onkruid geen kans krijgt.’’

Groenverpleger

En als je ziet dat er wat aan je tuin moet gebeuren, maar je weet niet wat? „Mensen van Groei & Bloei, met wie we ook samenwerken, kunnen eerste hulp bij onderhoud verrichten. Een soort groenverpleger.”

De aanstaande bewoners van Melco zijn benaderd om hun tuinen op deze manier groen te maken. En Groenspoor maakt afspraken met ontwikkelaar HBB en de gemeente. Rond de schoorsteen van de oude melkfabriek komt een bio-border met planten, bollen, heesters en bomen, waar de bewoners ideeën kunnen opdoen voor hun tuin. ,,We onderzoeken de mogelijkheid dat een wijk een border kan adopteren. En we willen een wijksafari door wijken houden met mooie tuinen, zodat je kunt zien hoe het ook kan.’’

Groenspoor wil uiteraard de aanleg van groene tuinen niet beperken tot de 82 huizen van de Melco-wijk, maar gaat ook in Zuiderloo en Zandzoom aan de slag. „We willen voorkomen dat het daar bijna allemaal tegeltuinen worden.’’ En er ligt ook een verantwoordelijkheid bij projectontwikkelaars en de gemeente, vindt Kotterman. ,,Bij het ontwerp van zo’n wijk moet je direct ruimte voor groen inbouwen. Mensen worden er blij van. En de kinderen hebben ruimte nodig om te spelen.”

Groenspoor wordt gesteund door de gemeente Heiloo en de provincie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.