Spelen en leren bij de opening van het fortenseizoen

Koos Reitsma
Zaandam/Purmerend

Een aantal van de forten van de Stelling van Amsterdam is dit weekend voor het eerst weer toegankelijk.

In Zaanstreek en Waterland zijn onder meer Fort bij Spijkerboor, Fort bij Markenbinnen, Fort bij Edam en Fort bij Krommeniedijk te bezoeken.

Op zondag 15 april gaan de ijzeren luiken van Fort bij Spijkerboor voor open. Tussen 11 en 16 uur kunnen bezoekers daar een rondleiding krijgen langs de kookketels, de munitiekamers en de dubbelloopsgeschutskoepel. Het fort op eigen houtje verkennen mag ook.

Fort bij Markenbinnen is zaterdag geopend tussen 12 en 16 uur. Bezoekers kunnen er onder meer boogschieten, ontsnappen uit een escaperoom en lasergamen. Het meest noordelijke fort van de Stelling van Amsterdam, dat bij Edam, is alleen op zondag 15 april geopend, van 11 tot 16 uur. Een gids geeft hier desgewenst een rondleiding. Fort bij Krommeniedijk, ofwel Fort K’ijk, is beide dagen geopend, 14 en 15 april, van 12 tot 16 uur. Bezoekers van dit fort kunnen gebruik maken van een audiotour.

De meeste andere forten in de regio zijn (tijdelijk) gesloten, zoals Fort aan de Jisperweg dat slechts eens in de vijf jaar geopend is voor publiek, of er vinden andere activiteiten plaats. Zo is Fort bij Kwadijk privé-eigendom en heeft eigenaar Natuurmonumenten Fort aan de Middenweg verhuurd. In Fort aan de Nekkerweg bevindt zich een wellnesscentre onder de naam Fort Resort Beemster. Als zodanig is dit fort het weekend van 14 en 15 april overigens ook geopend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.