Bert Verwelius (1953-2018) koesterde familie en passies

Verwelius bij een bouwproject in het Naarderbos, april 1981.© Foto SAGV

Eddie de Paepe
Huizen

De donderdag bij een vliegtuigongeval op 64-jarige leeftijd omgekomen Bert Verwelius was naast een zeer vermogend vastgoedondernemer ook een familieman en ’hobbyholic’.

’Sommige mensen zijn workaholic’, vertelde hij in 2005 in een (zeldzaam) interview in Quote. ’Ik ben, denk ik, meer een hobbyholic’. Verwelius doelde daarmee op zijn uiteenlopende hobby’s en passies. Dat varieerde van vliegen, zeilen en fotograferen tot Ajax en kippen houden.

Lees ook: Huizer bouwer Bert Verwelius komt om bij crash met eigen vliegtuigje

Die liefde voor de watersport had hij van zijn vader Gerrit, de grondlegger van het bouwconcern, die met zijn lemsteraak Zevija diverse wedstrijden won. Het historische schip ging in 2007 naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bert Verwelius liet in dat jaar de lemsteraak Aphrodite bouwen. Kosten, naar verluidt: 2,4 miljoen euro.

Vlieger

De bouwer/projectontwikkelaar was naast een ervaren zeiler ook een ervaren vlieger. Hij bezat enkele vliegtuigen, waaronder de afgelopen juni aangeschafte tweemotorige Beech G58 Baron, waarmee hij neerstortte. Dit noodlottige ongeval was niet het eerste dat de familie trof. In november 1987 overleed zijn broer Stefan - met wie hij het bedrijf leidde - bij een auto-ongeluk. Hij was onderweg naar het bedrijf vanwege een alarm, dat achteraf vals bleek te zijn.

Met fotograferen begon Verwelius al op zijn veertiende. Op zijn vijftiende had hij al een eigen donkere kamer. Op familielandgoed de Limiten aan de Naarderstraat in Huizen beschikte hij later over een eigen fotostudio. In de afgelopen tien jaar pakte Verwelius het fotograferen (weer) serieus op. Hij volgde privélessen bij diverse bekende fotografen. Dit resulteerde in exposities en fotoboeken.

Schoonheid

Al vanaf het begin fotografeerde hij graag meisjes en vrouwen. Volgens galeriehouders Stephan en (oud-tennisser) Tom Okker, bij wie Verwelius in 2015 exposeerde, ’uit liefde voor hun schoonheid en kracht. In die tijd focuste de Huizer zich op ’nude art’. Ook bij zijn project ’Bunga Bunga’, een fotoserie met een knipoog over een decadent feest in Berlusconi-stijl, met halfnaakte jonge schoonheden en oudere manen. ’Ik wilde een loopje nemen met mannen van mijn leeftijd - en mijzelf’, lichtte de fotograaf toe. Jan des Bouvrie opende de expositie en presenteerde ook het gelijknamige boek. Ook maakte Verwelius fotoboeken over vrouwelijk schoon en over de Russische punkband/actiegroep Pussy Riot.

De Huizer was een Ajacied in hart en nieren.© Foto Ajax

Voetballiefhebber

De Huizer was een groot voetballiefhebber. Zo sponsorde zijn bedrijf in zijn woonplaats de clubs S.V. Huizen en HSV De Zuidvogels. Ajax was echter zijn grote liefde. Dat uitte zich onder meer in zijn langdurige sponsoring van de Amsterdamse club. ’Dat is honderd procent clubliefde’, verklaarde hij in 2011 bij het ondertekenen van een nieuwe sponsorovereenkomst. ’We zullen er namelijk geen huis meer door bouwen.” Die clubliefde kwam ook terug in het uiterlijk en de naamgeving van zijn vliegtuigen. De toestellen zijn in de clubkleuren rood en wit gespoten en hebben 14 (het rugnummer van Johan Cruijff) op de staart staan. Verder hebben ze ’callsigns’ als PH-CJX (Cruijff/Ajax) en PH-AJX (Ajax).

Verwelius ondersteunde zeker niet alleen de voetbalsport. Zo werd in december vorig jaar nog in kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek het Verwelius 3D-lab geopend.

De Huizer bouwde het door zijn vader opgerichte vastgoedbedrijf op indrukwekkende wijze uit. Met onder meer als gevolg, dat Verwelius met een geschat vermogen van 220 miljoen euro op plek 137 in de Quote500 terechtkwam.

Landgoed

Een workaholic was hij, naar eigen zeggen, niet. Verwelius wijdde zich doorgaans een uur of vijf per dag aan zijn bedrijf, om vervolgens weer naar het landgoed, naar zijn familie (en hobby’s) terug te keren. Zijn vader Bert kocht het landgoed aan de Naarderstraat in 1978. Sindsdien is het (onder meer met het voormalige landgoed Flevo-oord) uitgebreid tot de huidige omvang, ruim twintig hectare.

Conflicten

Gemeente en omwonenden vochten in de afgelopen jaren, met wisselend succes, een reeks juridische conflicten met de familie Verwelius uit. Als stenen des aanstoots fungeerden onder meer een twee meter hoog hek, een boomgaard en een sloot, de bouw van villa’s en een groot kippenhok. Dat hek en andere veiligheidsmaatregelen waren volgens hem absoluut noodzakelijk. Hij had namelijk geen zin om, net als Freddy Heineken, ’drie weken lang in een loods in Amsterdam-West chinees te eten’. Verwelius was - zakelijk en privé - geen man die met ’nee’ genoegen nam. Hij haalde alles uit de kast om zijn gelijk te krijgen.

Begraafplaats

Een wrange speling van het lot is, dat de gemeenteraad in januari van dit jaar het licht op groen zette voor een familiebegraafplaats op de Limiten. Inmiddels wonen op het landgoed zeventien nazaten (van wie de jongsten van de vierde generatie) van de in 2011 overleden Gerrit Verwelius.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen